FORBRUKERTEKNOLOGI

Barnehagebarn skal lære nettvett

Statlig senter hyrer inn Donald Duck.

Barnehagebarn skal nå bli lært opp i nettvett av blant annet Donald Duck.
Barnehagebarn skal nå bli lært opp i nettvett av blant annet Donald Duck. Bilde: Illustrasjon/Helge Kvandal
4. apr. 2013 - 08:14

Oslo (NTB-Anne Marjatta Gøystdal): Barnehagebarn over hele landet får råd av Donald Duck for å bli tryggere og mer bevisste på internett.

Barn behersker teknologi på en helt annen måte enn for bare få år siden. Men det betyr også at det er viktig å starte enda tidligere med å utvikle deres bevissthet i nettvett, mener Senter for IKT i utdanningen.

Sammen med en gruppe samarbeidspartnere bruker de et spesiallaget Donald-hefte til å nå fram til barn i fire-fem-seksårsalderen og foreldrene deres.

- Mobiltelefoner, nettbrett, PC-er og internett er en naturlig del av livet til de fleste barn, også de helt små barna, sier Trond Ingebretsen, direktør ved Senter for IKT i utdanningen.

Lures av Magica fra Tryll

Donald-heftet sendes i disse dager ut til alle barnehager her i landet. Heftet inneholder mange nett-råd, temaoppgaver pluss en fortelling hvor Donald dummer seg ut på sosiale medier.

Historien handler om hvordan Donald lures til å gi fra seg passordet til Onkel Skrues pengebinge. Donald tror han snakker med Dolly på nettet, men bak profilen på Duckbok er det i virkeligheten Magica fra Tryll som skjuler seg.

– Det er ikke alle som utgir seg for å være den de er. Det er et klassisk donaldplot, men det illustrerer også alvoret, sier Ingebretsen til NTB.

Barn helt ned i ettårsalderen bruker elektroniske duppedingser med internettilgang. Ofte er barna mer nysgjerrige og raskere til å lære digitale funksjoner enn de voksne, mener Ingebretsen. Han ser dermed et stort behov for at barn sammen med voksne lærer seg gode brukervaner tidlig.

Inngangsport til nettet

– Mobilen og nettbrett er naturlige inngangsporter til internett for mange barn, istemmer Heidi Austlid direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge.

Selv i ung alder beveger barn seg enkelt mellom søkemotorer, filmtjenester og spill. Hun håper barna vil fenges av historien med en kjent og ufarlig tegneseriefigur. Meningen er at heftet også skal være utgangspunkt for diskusjon og samarbeid mellom hjem, barnehage og de laveste trinnene i skolen.

– Vi ser at unger er glade for å ha noe fysisk i hendene. Et Donald-blad er noe man kan ha med på hytta, ta med på sengekanten og bruke på mange ulike måter, sier hun.

Bevisste foreldre

Like viktig som å lære barna nettvett, er det å nå fram til foreldrene, mener Ingebretsen og Austlid. Dette understrekes også i heftet. Små barn bør ikke være på internett alene.

- Barn får ikke gå i byen på egen hånd, eller hva? Det er heller ingen grunn til å overlate ansvaret for å utvikle nettvett og gode brukervaner til barna alene. Ta turen på nettet sammen! heter det i heftet.

300.000 eksemplarer av nettvettheftet sendes ut til barnehagebarn. IKT-Norge og IKT i utdanningen har samarbeidet om prosjektet med Medietilsynet, Foreldreutvalget for barnehagebarn, NetCom, Google og Redd Barna. (©NTB)

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.