Barnes&Noble gir opp e-bøker

Bokhandleren Barnes&Noble har sluttet med e-bøker og har trukket tilbake flere tusen titler.

Bokhandleren Barnes&Noble har sluttet med e-bøker og har trukket tilbake flere tusen titler.

Trass i mange interessante egenskaper, er elektroniske bøker blitt en flopp, også i det store markedet USA. Potensialet har druknet i utilstrekkelig teknologi for kopibeskyttelse, og omsetningssvikten for PDA-er, apparatene som de fleste e-bøker skulle leses på. Omsetningen har vært laber.

Internett-avdelingen til den amerikanske bokhandlerkjeden Barnes&Noble la ut i går en melding til kundene om at de ikke lenger selger e-bøker. Nettstedet har ikke lenger noen lenke til e-bokkatalogen, og søker du etter e-bøker, vil du se at mange av titlene som dukker opp, er forsynt med meldingen "not currently available".

En talsperson for Microsoft sier i en kommentar til ZDNet, at de er skuffet over det Barnes&Noble har gjort, men at de er innforstått med behovet for forretningsmessig forsvarlig drift. Microsoft inngikk en spesiell e-bokavtale med Barnes&Noble i januar 2000 da kjeden skulle satse stort på det nye formatet. Kjeden fulgte opp med en tilsvarende avtale med Adobe, den andre store leverandøren av e-boklesere.

Barnes&Nobles største konkurrent på nettet, Amazon.com, har stadig en egen avdeling for "E-books & Docs", men det er tydelig at interessen for formatet ikke er spesielt glødende der heller.

I Norge har e-boka i praksis vært død i flere år allerede.

Det er stadig mulig å få tak i en rekke klassiske titler uten opphavsrettsvern gratis over Internett, særlig på engelsk. Microsoft har gratis programvare for å konvertere fra Word til Windows' e-bokformat, noe som gir hendigere lesing, særlig på en PocketPC.

Til toppen