- Basefarm tok livet av Blink

Altinn-brukere bør få vite historien, sier Blink- og Nettby-gründer Fredrik Kristiansen.

- Basefarm tok livet av Blink

Altinn-brukere bør få vite historien, sier Blink- og Nettby-gründer Fredrik Kristiansen.

Det er ennå uklart hvorfor Altinn-portalen sviktet i forrige uke. Leverandørene Basefarm og Accenture har lett febrilsk etter feil, men har trass omfattende ressursbruk ennå ikke gitt noen svar.

- Basefarm har aldri hatt et problem som har vart så lenge i selskapets tiårige historie, sa direktør Grethe Viksaas til digi.no fredag.

Uttalelsen får seriegründer Fredrik Kristiansen til å reagere. Han sto bak nettjenesten Blink for Dagbladet. Blink var landets ledende sosiale nettjeneste da han våren 2006 hoppet over til VG og skapte konkurrenten Nettby.

Brukerne fulgte raskt samme vei. Blink ble på rekordtid redusert til en skygge av gammel storhet.

- Basefarm tok livet av Blink. De var leid inn som eksperter for å skape en ytelsesforbedring for nettjenesten. Det motsatte skjedde, sier Kristiansen til digi.no.

Under hans tid i Blink var Basefarm driftsleverandør. Fra 2004 og flere år frem jobbet de sammen om å skalere opp løsningen. Ifølge Kristiansen klarte de aldri å takle mer enn 18.000 samtidig påloggede.

- I 2005 besluttet ledelsen i Dagbladet et nytt mål. Blink skulle takle opptil 50.000 påloggede og utfordringen ble gitt til Basefarm. Arbeidet resultaterte i en anbefaling fra Basefarm om å gå fra fra Mysql til Oracle i 2006, sier Kristiansen.

Han rakk akkurat å stemme imot databaseovergangen før han sluttet, da han mente Mysql var bedre egnet. Dagbladet valgte imidlertid å gå videre med Oracle i et forsøk på å oppskalere Blink.

Drøy påstand: At Basefarm tok livet av Blink er helt usant, sier direktør Grethe Viksaas.
Drøy påstand: At Basefarm tok livet av Blink er helt usant, sier direktør Grethe Viksaas.

Ved lansering på ny databasemotor falt kapasiteten umiddelbart fra 18.000 til 15.000 pålogget, ifølge Kristiansen. Samtidig skal forsinkelsen (latency) ha økt vesentlig, ofte opp til over ett sekund per sidevisning - selv på tidspunkter av døgnet med lav trafikk.

- Du kjenner resten av historien hvor tjenesten døde fullstendig. Brukerne strømmet over til Nettby fordi Blink ikke lenger taklet trafikken. På Nettby klarte vi raskt 50.000 samtidige brukere og rundt 50 millioner sidevisninger i døgnet ved å bruke Mysql, memcached og Varnish.

Alle som bruker Altinn har rett til å vite at selskapet tidligere har hatt store utfordringer knyttet til driften sin, sier han.

- Produktet er samfunnskritisk og ut i fra erfaringer kan et sannsynlig utfall være at problemene i Altinn aldri blir løst.

- At “Basefarm tok livet av Blink” er helt usant, og det faller på sin egen urimelighet, spesielt for de som kjenner historien, sier Basefarm-direktør Grethe Viksaas til digi.no.

Hun bekrefter at Blink i sin tid hadde ytelsesproblemer, men sier til digi.no at det er en gammel historie, og et internt forhold mellom dem og Dagbladet.

- Det har uansett ingenting med Altinn å gjøre.

- Både for Blink og Altinn gjelder et samspill mellom kode og infrastruktur, mellom de som lager programvaren og de som driften den, sier direktør Grethe Viksaas.

Basefarm-sjefen har heller ikke i dag flere opplysninger om hva forrige ukes Altinn-kollaps skyldes. Hun sier leverandørene fremdeles graver seg innover i problemstillingene, men at de ikke har konkludert ennå.

    Les også:

Til toppen