Flom og ras har tatt minst 12 av Telenors basestasjoner. Særlig Oppland skal være hardt rammet. NB! Bildet er fra en annen flom på Odnes i 2007.
Flom og ras har tatt minst 12 av Telenors basestasjoner. Særlig Oppland skal være hardt rammet. NB! Bildet er fra en annen flom på Odnes i 2007. (Bilde: Terje Pedersen/ANB/All Over Press)

Basestasjoner slått ut av flommen

SISTE: – Situasjonen ser nå lysere ut, melder Telenor.

OPPDATERT KL. 08.20:
Telenettet i ferd med å komme opp i Oppland

Seks av de tolv basestasjonene i Oppland som var satt ut av spill på grunn av flom og ras, er nå tilbake i drift. Situasjonen ser lysere ut, opplyser Telenor.

Noen områder har imidlertid fortsatt verken dekning på nett, mobil eller fasttelefon.

– Det jobbes fortsatt med å reparere fiberfeilen i Gausdal. På Skeikampen må Telenor sette opp nye stolper. Status er nå at fire basestasjoner er nede i Gausdal, mens to er nede i Nord-Fron, opplyser dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til NTB.

I Kvam er feilen rettet, og ytterligere fem basestasjoner var fredag morgen på lufta.

I underkant av 1.000 abonnenter var torsdag kveld uten bredbånd og i underkant av 800 abonnenter uten fasttelefon i de berørte områdene. Dette tallet er fredag morgen betydelig lavere. I tillegg er et ukjent antall mobilabonnenter rammet. (©NTB)

Flom og ras har satt tolv av Telenors basestasjoner i Oppland ut av spill det siste døgnet. Flere områder har verken dekning på nett, mobil eller fasttelefon.

Telenor jobber på spreng med å rette feilene, men sier stengte veier og store vannmasser gjør det vanskelig å komme til de ødelagte basene.

– Vi har leid et helikopter som kan frakte inn utstyr og personell så raskt det er mulig å komme til. Men akkurat nå er det nesten mer bruk for dykkere, så det er ikke mulig å få gjort jobben, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til NTB.

Samfunnskritisk

De mest berørte områdene er Nord-Fron kommune, spesielt i Kvam sentrum, og tettstedene Svatsum og Rustmo i Gausdal kommune, som verken har dekning på fasttelefon, mobiltelefon eller bredbåndsdekning. I Ringebu kommune er det ingen fasttelefondekning.

Fra Telenors operasjonssentral på Fornebu, hvor teleselskapet overvåker utfall i nettet.
Fra Telenors operasjonssentral på Fornebu, hvor teleselskapet overvåker utfall i nettet. Bilde: Telenor

– Vi konsentrerer oss om de områdene hvor både fasttelefon, mobil og bredbånd er ute, det prøver vi å rette først, for det er i disse områdene det er mest samfunnskritisk, sier Amundsen til NTB.

Han sier det er ille at folk i de verst rammede områdene ikke kan varsle dersom det oppstår situasjoner hvor liv og helse står på spill.

Kommer ikke til

I underkant av 1.000 abonnenter er uten bredbånd og i underkant av 800 abonnenter er uten fasttelefon i de berørte områdene. I tillegg er et ukjent antall mobilabonnenter rammet.

– I noen områder, som Kvam sentrum, er det ikke dekning i det hele tatt. Andre steder er dekningen svak og ustabil, forteller Amundsen.

Telenor jobbet torsdag med en rekke preventive tiltak, som å rute om deler av trafikken fra Midt-Norge til Sør-Norge, slik at ikke abonnementer andre steder i landet skal bli rammet av problemene i Gudbrandsdalen. Det ble også jobbet med å skaffe aggregater.

Dagmar verre

Amundsen sier at det er vanskelig å anslå når dekningen vil være normal igjen.

– Vannstanden må gå ned før vi kan komme til. Om det vil ta en time, en dag eller to dager er umulig å si før vi kommer i gang med feilrettingen.

Han tror imidlertid dekningen vil komme raskt tilbake når feilrettingen først starter.

– At tolv basestasjoner er slått ut, er ille for dem som opplever det, men det er egentlig et ganske lite utfall sammenlignet med andre naturkatastrofer. Under ekstremværet Dagmar i 2011 gikk det til sammenligning med over 100 basestasjoner, sier Amundsen. (©NTB)

    Les også:

Til toppen