Batterilevetid på opptil 16 timer

Bedre batterlilevetid er det viktigste å gjøre noe med når det gjelder brukervennlighet.

Batterilevetid på opptil 16 timer
Bilde:

Batterilevetiden står i fokus når HP snakker om økt brukervennlighet på sine nye bærbare PC-er.

- Hvis du har to timers levetid på batteriet, hvor trådløs er du egentlig da, spør Stian Trosby, i HP retorisk på en presentasjon for norsk presse,

Hans poeng er at det hjelper fint lite at nesten alle PC-kjøpere ender opp med en bærbar maskin med alskens trådløse kommunikasjonsløsninger, hvis man allikevel er helt avhengig av å finne en ledig stikkontakt på flyplassen, eller hvor man en måtte befinne seg.

- Det aller viktigste vi kan gi brukerne nå, er nok strøm, sier Trosby.

Desverre har ikke batteriteknologiene gjort de samme gigantiske fremskrittene som mange andre deler av PC-bransjen har klart. Man får rett og slett ikke så mye mer effektive batterier nå, enn for 5-10 år siden.

Med sine nye serie av bærbare PC-er, har HP angrepet problemstillingen fra tre kanter: Store tilleggsbatterier, rask lading og å bruke minst mulig strøm.

HP har lagt opp til et ekstrabatteri med 8 celler som festes under maskinen, uten å dekke til dockingtilkoblingen. Den gir også en ergonomisk effekt, ved at maskinen, og dermed tastaturet blir skråstilt.

- Batteriet veier akkurat det samme som en strømforsyning, og det har du ikke lengre med deg, sier Trosby.

Et enda større batteri er det HP kaller ekstremutgaven. Det har 12 celler og er både stor og klumpete, noe som ikke akkurat går helt i tråd med mange forretningsreisende som ønsker seg en liten og lett bærbar maskin. På den annen side, får de en veldig god batterilevetid.

- Vi har klokket det inn på 16 timer. Det er bruk, men med alle energisparemoduser tatt i bruk, sier Trosby.

Det er riktignok også uten trådløs forbindelse, men det kan være nyttig for eksempel på lange flyreiser.

Dersom batteriet allikevel skulle gå tomt, har HP jobbet med å korte ned tiden det tar å lade det opp igjen.

- HPs bærbare PC-er lades til 90 prosent på 90 minutter, sier Trosby.

Strømadapteret prioriterer å lade det vanlige batteriet til 90 prosent først, for så å lade eventuelle ekstra batterier. Først når de også er på 90 prosent, lades de siste 10 prosentene. Dette korter ned på tiden det tar, og sikrer at travle forretningsreisende kan få nesten fulladet batteri under en mellomlanding på en flyplass, eller hvis vedkommende har tilgang på strøm i et av flere møter på en dag.

HP har også sørget for at alle deres bærbare strømadaptere kan brukes om hverandre, uavhengig av hvor store maskinene er.

- Alle maskiner fra HP kan bruke batteriene, og alle bruker samme strømforsyning. Du kan kjøre det minste adapteret på den største maskinen, sier Trosby.

Skjermen og grafikkortet er en av de store forbrukerne av strøm på en bærbar maskin. HP har forskjellige modeller for å dekke forskjellige behov, men Trosby har en klar oppfordring til hva en person som er opptatt av batterilevetid bør velge på grafikkort-siden.

- Vi ser at batteritiden går dramatisk ned med dedikert grafikk-kort, sier Trosby.

Han anbefaler derfor forretningsbrukere til å gå for maskiner med integrert grafikkort. På skjermsiden har HP gjort en endring som også er med på å spare strøm.

- Vi har gått over til LED-display, sier Trosby.

Det gir flere gevinster, i tillegg til at det er med på å redusere strømforbruket. Blant annet gjør det det mulig å lage 10 prosent tynnere skjermer, og HP ser potensiale for å redusere vekten på maskinen med hele 25 prosent.

- Vi er ikke helt der ennå, men vi skal komme dit etterhvert, sier Trosby.

;