BEDRIFTSTEKNOLOGI

Batteriproblem for Intel Core Duo

Batteritiden til bærbare PC-er med tokjernet Intel-prosessor kan bli kraftig redusert ved bruk av USB-enheter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. jan. 2006 - 12:32

Nyhetstjenesten TG Daily, som er nært tilknyttet Tom's Hardware Guide, skriver i en artikkel at tester sistnevnte har gjort, viser at batteritiden til bærbare maskiner basert på Intels nye Core Duo-prosessorer, kan reduseres med opptil 80 minutter dersom brukeren kobler en USB 2.0-enhet til maskinen.

Det antas at problemet skyldes en feil i ACPI-driveren (Advanced Configuration and Power Interface) i Windows XP SP2. Feilen går antagelig ut på at en komponent for asynkron ressursfordeling, som er en del av USB 2.0-driveren som bestemmer når enheter kan få tilgang til lokalt minne, aldri stopper å kjøre. Resultatet av dette skal være at den interne oppgavefordeleren i Windows behandler den asynkrone fordeleren som en kjørende prosess som involverer den tilknyttede USB-enheten. Dermed hindrer oppgavefordeleren i Windows seg selv i å gi signal til prosessoren om å hvile eller redusere takten. Systemet tror at det hele tiden har oppgaver å utføre og vil dermed kjøres på full hastighet kontinuerlig. Reduksjon av klokkehastighet når bærbare maskiner har en ledig stund, er med på å forlenge batteritiden til bærbare maskiner.

Problemet skal ifølge TG Daily ha vært kjent for både Microsoft, Intel og diverse partnere siden 12. juli i fjor. Da skal Microsoft har gitt ut en lukket Knowledge Base-artikkel (KB899179), som fortsatt skal ha begrenset tilgjengelighet.

Det pussige er at systemer med bare én kjerne eller prosessorer fra AMD eller andre leverandører, ikke skal ha samme problem. Dette har ført til spekulasjoner om at problemet ikke skyldes feil i Windows-driveren, men en langt mer alvorlig feil i Intels maskinvare, som i verste fall ikke bare påvirker vanlige, Intel-baserte PC-er, men også Apple-systemer basert på Core Duo-prosessoren.

Foreløpig ser det ikke ut til at Intel og Microsoft har noen forklaring på dette, men viser til den nevnte feilen i ACPI-driveren. Selskapetene skal heller ikke ha forklart hvorfor problemet ikke er blitt fikset i Windows, hvis det stemmer at det er snakk om det samme problemet som er beskrevet i artikkelen fra juli i fjor.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.