Bazar kan bli anmeldt for e-post overvåking

Datatilsynet mener Bazar-sjef Øyvind Hagen har begått grove overtredelser av personvernloven.

Datatilsynet mener Bazar-sjef Øyvind Hagen har begått grove overtredelser av personvernloven.

Datatilsynet sier det har avdekket lovbrudd i omgang med personopplysninger av ansatte i Bazar forlag, i et omfang som kan overgå både Redningsselskapet og Vinmonopolet.

Bazar forlag har i løpet av to år vokst med 15 ansatte. Forlagssjef Øyvind Hagen er mannen bak kommersielle boksuksesser som «Da Vinci-koden» og Paolo Coelhos bøker i store deler av Norden. Han er også prinsesse Märtha Louises forlegger med eventyrbokverket for internasjonal lansering.

Men suksessen kan nå få riper i lakken etter Datatilsynets besøk 13. oktober og tilsynsrapporten

som nå er lagt ut.

Ifølge tilsynsrapporten innrømmer forlagssjef Øyvind Hagen overvåking av tidligere ansattes e-post.

Ledelsen kan ha rett til innsyn i ansattes e-post. Men det er strenge krav til at ansatte skal vite om dette, eventuelt gi sitt samtykke.

Dette skal ikke Hagen ha gjort.

Tilsynet konkluderer med «grove overtredelser av personvernloven», krenkelse av privatlivets fred, ulovlig åpning av andres post og ulovlig personovervåking. Datatilsynet mener at også straffelovsbestemmelser synes brutt.

Forholdene som Hagen skal ha gjort seg skyldig i, kan straffes med både bøter og fengsel.

Tilsynsrapporten fra Datatilsynet er datert 6. desember og bygger på samtaler med ledelse, ansatte og tidligere ansatte i Bazar. Rapporten beskriver vanskelige arbeidsforhold, der nyansatte ble advart av kolleger mot sjefens snoking.

Ifølge tilsynsrapporten innrømmer Hagen at han systematisk i hemmelighet har lagret både inn- og utgående e-post. Han forklarer det meste av overvåkingen med at han måtte følge med noen ansatte i oppsigelsestiden, fordi han ikke lenger stolte på dem, og fryktet at de kunne skade forlaget.

Han innrømmer også å ha gjenopprettet slettede filer på en datamaskin tilhørende en tidligere ansatt, slik at de kunne leses. Informasjonen brukte Hagen blant annet i forbindelse med rettssaker.

Til toppen