BBC enig med NRK om mobil-tv-teknologi

BBC vil kringkaste tv-signaler over DAB-nettet til mobilen, akkurat som NRK.

Som de første i Europa lanserer Storbritannia en helt ny tjeneste som skal gi «ordentlig tv» på mobilen. I stedet for å overføre tv-bildene til hver enkelt mobiltelefon, kringkastes signalene omtrent som med vanlig tv via DAB-nettet, skriver Dagens Næringsliv.

I Storbritannia har DAB en dekningsgrad på 85 prosent. Nettet brukes i dag bare til digital radio.

Ikke bare Storbritannia, men også NRK har testet ut mobil-tv og kringkasting via DMB over DAB-nettet. Norge har i dag 70 prosent dekning for DAB-radio, og målet er full utbygging innen 2010.

– DMB har i en rekke tester vist seg å være mer lovende på mange områder enn DVB-H, uttalte seniorrådgiver Jørn Jensen i NRK til digi.no i fjor høst.

    Les også:

Bransjen er svært splittet på hvilken overføringsteknikk som skal bygges inn i telefonene. Svenskene har startet opp med tv-sendinger til mobilen via DVB-H, som er den standard for digital tv som når vanlige tv-antenner.

Nokia har satset på DVB-H. Deutsche Mobil og Samsung derimot satser på programvaren DMB på DAB, samt MDMS som sender tv-signalene som datapakker over vanlige 3G-nett.

Jensen framholder DMB på DAB som et robust alternativ for multimedietjenester.

NRK har i tillegg testet DMB ikke bare i mobiltelefoner, men også som nakkestøtteenhet, digitale kameraer, bærbare PC-er og videokameraer.

Med full DAB-dekning i Norge, kan det dermed snart være fullt mulig å ta en norgestur med bussen og se en tv-film på nakkestøtten.

Foreløpig er det de mest populære tv-programmene, nyheter og sport de mobile tv-seerne velger. Mange analytikere har spådd at bare noen typer programmer uten for mye detaljer egner seg for små skjermer.

British Telecom har inngått avtale med de mest populære britiske tv-kanalene, blant annet BBC One, ITV1 og Channel 4. Sendingene går direkte på mobilen, og er identisk med dem man kan se på tv-en i stua.

Til toppen