JUSS OG SAMFUNN

BBC-sjef redd for kunnskapsunderklasse

- Digital-TV vil kunne skape en kunnskapsunderklasse, sier BBC-sjef Jon Birt. Begrunnelsen er at man med digital-TV må betale etter hva man ser på, derfor vil allmennkringkastingen forsvinne i dagens form.

Hilde Nyman
6. apr. 1998 - 12:26

- Om man lar kringkastere ta betalt for alle programmer i den digitale alder, vil man kunne skape en "kunnskapsunderklasse", sier generaldirektør i den britiske rikskringkastingen BBC, John Birt, til Electronic Telegraph. Uttalelsene kom under et forum for ledende europeiske kringkastere.

Birt uttalte også at han trodde introduksjonen av digitale TV-er med mange kanaler representerer en trussel mot landets identitet og kultur. Han understreket samtidig at allmennkringkastingen må opprettholdes for ikke å skape et forskjellssamfunn.

- Hvis ikke myndighetene handler, vil vi se fremveksten av de informasjonsrike og de informasjonsfattige. Vi risikerer en kunnskapsunderklasse. Basisen i allmennkringkasting er universalitet som strekker seg til hver husstand i landet, fattige og rike, sier Birt. Spådommene sine bygger han på at et økende antall mennesker vil bli spurt om å betale direkte for det de ser, og at kostnadene for dette vil stige.

De fleste fjernsyn er i dag analoge, men kappløpet om å være den første kringkasteren til å tilby digital-TV er i full gang. Mediemagnaten Rupert Murdoch's kanal BSkyB er foreløpig favoritt til å være først ute. Ifølge Birt er BBC like bak i løypa.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.