BBCs to ansikter

BBC på nett er en tjeneste med to ansikter. Som mytologiens Janus vender hun komediens eller tragediens maske til, alt ettersom hvilken URL du velger.

BBC på nett er en tjeneste med to ansikter. Som mytologiens Janus vender hun komediens eller tragediens maske til, alt ettersom hvilken URL du velger.

Jeg ser ikke så veldig ofte på TV. Nei, det er faktisk helt sant. (Med jobb og mann og barn og diverse skribentoppdrag så blir det ikke så veldig mye tid til overs.) Men når jeg først setter meg ned, vil jeg gjerne ha noe som jeg faktisk gidder å se på.

Derfor var jeg rask til å kaste meg på bølgen da BBC ble tilbudt via kabelpakken, en gang tidlig på nittitallet. Siden har det stort sett vært BBC jeg tyr til når jeg først skal ha en hjemmekveld foran skjermen.

Ikke så rart, da, at BBC på nettet også får en del trafikk fra meg. BBC.co.uk er en svært omfattende nett-tjeneste med en mengde under-sites, om alt fra opplæringsprogrammer til drama og naturmagasiner. Nyhets- og sportsseksjonene her er blant de aller beste i verden. Men hvis man ikke visste bedre, kunne man lett sitte igjen med oppfatningen av at BBC på nett er en temmelig "tung" og seriøs tjeneste.

Bedre vet man imidlertid hvis man noen gang har vært på Beeb.com Ja, for det interessante er at BBC har skilt ut alt sitt rene komedie-, underholdnings- og kommersielle stoff på et separat nettsted, med en svært passende .com-adresse. URL-en er www.beeb.com, ettersom BBC ofte i engelsk dagligtale omtales som "the Beeb".

I motsetning til bbc.co.uk er beeb.com et gjennomkommersielt nettsted, med annonser, shopping og spill. Der moder-nettstedet er tilbakeholdent, britisk og saklig, med streng fokus på seriøsitet og troverdighet, er beeb.com lettbent, sprelsk og levende.

Dermed har BBC som statskanal-"tante" holdt sin domenemessige sti ren, samtidig som hun kan melke det kommersielle markedet uten å tape ansikt. En liten genistrek, spør du meg!

Og det underlige er at jeg som bruker elsker begge delene! ("I pose og sekk" har da også alltid vært mitt motto ...) Ja, for heldigvis behøver man jo ikke og velge, men kan fritt ta for seg av det beste fra to verdener:

For bbc.co.uk er nemlig verdensledende nyheter og sport bare toppen av isberget: Jeg har riktignok falt av lasset på Eastenders for en god stund siden, men seksjonen er intet mindre enn state-of-the-art. Doctor Who er bare en av mange klassikere for oss som husker slengbukser fra første gang de var moderne.

Dramaproduksjonene er anerkjent verden over. Og de populær- og naturvitenskapelige seksjonene er til å gråte blod for. (Eat your heart out, Discovery Channel!)

På den annen side er beeb.com er rett og slett er det beste underholdnings-nettstedet jeg kan tenke meg. Klassisk komedie, ny stand-up, raske biler, sensasjonell populærvitenskap, morsomme konkurranser og massevis av relevant interaktivitet. (Dessuten nok kjøpevideoer til å sprenge kredittgrensen med fryd og gammen - men butikken er nede for
omarbeidelse akkurat nå.) Stort bedre blir det ikke.

Så er det da kanskje sånn, som en god venn hevder: At motsetninger ikke nuller hverandre ut, men tvert imot forsterker hverandre. Ingen natt uten dag, intet lys uten mørke.
Teateret har lenge brukt Janus til å illustrere sitt innerste vesen. Det er herfra de to maskene kommer; den smilende og den gråtende. Og hvis denne dualiteten dekker teaterets innerste vesen, så hvorfor ikke TV-, eller nett-mediets?


BBC er én enkelt aktør som klarer å ikle seg begge mediets masker, samtidig. Men så er de da også best i verden. Eller med sitt egne, britiske understatement: "Television worth watching."

Til toppen