BEDRIFTSTEKNOLOGI

BBS kaster ut IBM og stormaskiner

Sentralen i norsk bankvesen, BBS, mener nå at Unix er er blitt så avansert at det kan erstatte IBM stormaskiner.

17. juni 2004 - 09:36

IBM har mistet sin en av sine store og viktige kunder i Norge. Bankens Betalingssentral, BBS, er nervesentralen i bank-Norge. All utveksling av penger mellom norske banker og bankkontoer går gjennom datasentrale de norske bankene eier sammen.

At BBS mener at de kan drifte sine enorme transaksjonsvolumer på enklere Unix-servere er dårlige nyheter for IBM. Salg, drift og vedlikehold av stormaskiner er grunnfjellet i IBM og gir svært gode marginer.

"Bankenes Betalingssentral (BBS) har inngått avtale med Sun Microsystems i forbindelse med moderniseringen av sin it-infrastruktur og stormaskinarkitektur til en Unix-plattform. Avtalen har som mål å redusere BBS’ driftskostnader og styrke konkurranseevnen ytterligere," skriver Sun i sin pressemelding.

- Vi har vurderte andre Unix-leverandører, men valgte å videreføre samarbeidet vi har hatt med Sun, forteller konstituert IT-direktør Øystein Berntsen i BBS til digi.no.

Han vil ikke kommentere konkrete spørsmål om man vurderte for eksempel HP Unix eller IBM AIX.

Bankenes Betalingssentral (BBS) har gjort et strategisk valg av virksomhetens fremtidige IT-infrastruktur. BBS har inngått avtale med Sun Microsystems om bistand til å migrere virksomhetens stormaskinbaserte løsninger til en Unix-plattform.

Målet er å spare penger.

- Bankene kan velge å bruke andre leverandører eller gjøre tjenesten vi i dag gjør selv. Vi er i konkurranse og må være konkurransedyktige, forteller Berntsen til digi.no.

- Vi kjører med flere maskinplattformer i dag og å redusere antallet sparer oss penger, både på drift og vedlikehold. Vi skal nå kjøre det meste på Sun Unix, men vi beholder noen HP Nonstop-servere som tidligere het Tandem, forteller IT-direktøren.

I følge et tips digi.no har mottatt har BBS valgt å basere sine sentrale systemer på Java. Under dette har BBS bestemt seg for å bruke IBM Websphere og Oracle-databaser. Dette bekrefter langt på vei Berntsen.

Avtalen vil gjelde for tre år og omfatter design av referansearkitektur, validering av kritiske elementer i løsningen, leveranse- og implementeringsplan for maskin- og programvaren, samt konsulenttjenester nødvendig for overgangen til Unix-servere og Java som utviklings- og driftsplattform.

Om tre år er altså alle IBM-stormaskiner faset ut. I tillegg må BBS bytte ut mye programvare når man bytter ut IBM. Denne programvaren er stort sett egenutviklet.

- Vi må nå skrive om mye våre programvare for Unix, men en del av denne jobben er allerede gjort de siste årene, forteller Berntsen.

Han vil ikke offentliggjøre størrelsen på innkjøpet BBS nå skal gjøre fra Sun. Han vil heller ikke kommentere omfanget av IBM-maskiner som nå skiftes ut.

Han vil heller ikke kommentere om man skal kjøpe inn nye databaser elle rannen programvare fra andre leverandører for å erstatte programvare fra IBM.

- IBM er ikke på noen måte ute av bildet som sentral leverandør av IT-løsninger til Bankens Betalingssentral, sier IBM Norge-sjef Morten Thorkildsen i IBM Norge. IBM diskutere blant annet en leveranse basert på Linux med BBS.

- Vi har fortsatt et omfattende samarbeid med IBM, blant annet på programvare og Linux, understreker Berntsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.