BBS velger fremtidsrettet teknologi

Med teknologi fra Inprise vil BBS øke skalérbarheten og feiltoleransen.

Med teknologi fra Inprise vil BBS øke skalérbarheten og feiltoleransen.

Bankenes BetalingsSentral (BBS) har i samarbeid med Component Software Norge (CSN) valgt å benytte seg av utviklingsprogrammet JBuilder 3.5 og miljøet VisiBroker 4.0. Programmene skal brukes henholdsvis til utvikling av et ekstranett mellom BBS og bankene, og integrering av kundeinformasjonen de sitter på.

Systemene til BBS er koblet sammen med alle norske banker, og sørger for informasjonstjenester mellom dem. Her koordinerer de for eksempel betaling av giroer mellom banker og minibankuttak. Gjennomsnittlig betjener BBS to millioner transaksjoner hver eneste dag.

BBS' ekstranett ble lansert i mai i år, og sørger for online-transaksjoner for 15 norske banker, deriblant Den norske Bank, Sparebanken NOR og K-Bank.

Systemene som leverer denne løsningen benytter Inprise VisiBroker Corba ORB på Sun Solaris (ORB er en del av Corba og sørger for kommunikasjon mellom moduler, enten internt eller eksternt). Som utviklingsmiljø benytter BBS seg i dag av Corba for å kunne nyttegjøre seg av forskjellige typer programmeringsspråk til ulike typer oppgaver, krav eller eksisterende kompetanse.

Ifølge Åsmund Sutterud, administrerende direktør i CSN, var en viktig del av teknologivalget at Java for det første begynner å bli et modent språk og at Java er det raskest voksende programmeringsspråket for tiden.

- At Oracle har hatt støtte for Inprises teknologi siden versjon 8i, og at Microsoft betalte 100 millioner dollar for å benytte seg av teknologien, er også indikasjoner på at teknologien vil holde seg. Samtidig ble det lagt vekt på at Inprises teknologi ikke er propritær, slik som mange andre, og følger standardene tett, sier han videre til digitoday.no.

Allerede i 1998 begynte BBS å vurdere en flerlagsarkitektur. Det ble prøvd en del forskjellige før valget til slutt falt på VisiBroker. I 1999 standardiserte de JBuilder og dette førte til at DnBs brukere fikk tilgang til WAP-baserte banktjenester allerede samme året.

- Vi synes det er oppmuntrende at enda en finansinstitusjon har valgt å gå for Inprise/Borland-teknologi som base for sin infrastruktur. VisiBroker vil gi BBS en skalérbar og fleksibel kjerne for integrering med solide bånd til Java, skriver Mika Alapiessa, salgs- og markedsdirektør for nord- og østeuropa i Inprise/Borland, til digitoday.no.

Til toppen