BEDRIFTSTEKNOLOGI

BEA smører når banker fusjonerer

BEA Systems leverer komponentbasert mellomvare. - Når de store skal fusjonere, tyr de til oss for å samkjøre sine IT-systemer. MerittaNordbanken går for BEA, det samme gjør Postbanken og DnB i Norge, forteller Bjørn Fromreide i BEA Norge.

Eirik Rossen
24. sep. 1999 - 14:00

Markedet for komponentbasert programvare vokser kraftig. Elektronisk handel er en viktig faktor, siden komponenter er den raskeste og sikreste måten å utvide rekkevidden til tradisjonelle forretningssystemer som SAP og PeopleSoft. En annen faktor er strukturendringer i næringslivet. Komponenter kommer godt med når selskaper fusjonerer, og også må slå sammen sine IT-systemer.

BEA Systems regner med å øke omsetningen i inneværende regnskapsår (start 1. juli) med 75 prosent i forhold til fjorårets 289 millioner dollar, og bryte grense på en halv milliard dollar. Toneangivende kunder som e-Trade og Amazon.com har bidratt til å øke slagkraften i markedet for e-handelsløsninger. Selskapet forbereder en profileringskampanje fra 28. september der et nytt beskyttet uttrykk - "eGeneration" - skal få bred plass.

Markedsføringen vil legge vekt på BEA som "e-commerce transaction company", og "transaction platform for integrated e-commerce".

På reisenettstedet Trip.com kan du prøve et nytt reisesøkeverktøy, kalt IntelliTrip, som bygger på BEA-teknologi - applikasjonstjeneren Web Logic Server og en rekke EJB-er (enterprise Java beans). Løsningen er typisk for framskredne e-handelstjenester: Brukeren oppgir parametere som maksimal pris, avreisested, reisemål, ønsket tid med mer. Når man har valgt en av reisene IntelliTrip foreslår, tar IntelliTrip seg av den videre bestillingen.

Bjørn Fromreide.
Bjørn Fromreide.

- Det er fortsatt komponentbasert mellomvare det er snakk om, innrømmer Fromreide. - Men det er enklere å kommunisere budskapet om hva det kan brukes til, når vi forklarer at vi leverer et slags "hovedkort" for e-handel, der man kan plugge inn både eksisterende systemer og nye utvidelser basert på internasjonale standarder.

Reiser, helse og telekom er tre områder som bidrar spesielt til veksten innen komponentbasert programvare. I Norden spiller også bank en stor rolle.

- I Norge har vi kunder som Telenor, Posten SDS og Hydro. Postbanken og Den norske Bank skal som kjent fusjonere. BEA-komponenter er blant verktøyene som brukes for å samstemme IT-systemene. MerittaNordbanken som har lagt inn bud på K-bank, brukte to år på å velge dataløsning for å integrere sine kommende oppkjøp, og valgte BEA.

Også British Telecom har valgt å satse på BEA-verktøy for sine framtidige oppkjøp.

Blant prosjektene til Posten SDS der BEA står sentralt, er utviklingen av et web-grensesnitt for skatte- og mva-rapporter.

BEA står strengt på komponent-plattformen definert av Java og Corba, og markerer seg gjerne som motstander av Microsofts Windows-eksklusive COM-baserte arkitektur.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.