BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bedre algoritmer for aksjehandel

XML-standarden FIXatdl 1.1 legger nye premisser for automatisk kjøp og salg.

25. okt. 2010 - 10:22

Storparten av dagens handel i verdipapirer foregår automatisk, gjennom programvare. Jevnt over er dette trygt. Samtidig har det vært tilfeller der såkalt algoritmisk handel er misbrukt til kursmanipulasjon, og ifølge det amerikanske finanstilsynet SEC var de en spesielt travel algoritme som utløste tidenes børsras i mai i år, der det solide IT-selskapet Accenture på noen minutter opplevde et kursfall fra 42 dollar til 0,01 dollar og tilbake.

Elektronisk verdipapirhandel benytter en protokoll kjent som Financial Information Exchange, forkortet til FIX, med aner tilbake til 1992. For algoritmisk bruk av FIX begynte man i finansverdenen å arbeide med XML-strukturer fra 2005. Dette arbeidet førte i 2007 til en betaspesifikasjon som året etter ble godkjent som FIXatdl 1.0. Bokstavene «atdl» i denne betegnelsen står for «algorithmic trading definition language». Godkjennelsen ble gjort av den globale tekniske komiteen til FIX Protocol Ltd eller FPL.

Effektiviteten til versjon 1.0 av FIXatdl ble svekket av flere forhold. Datadefinisjoner og brukergrensesnitt var knyttet for tett sammen. Det førte til dårlig fleksibilitet, og svak kontroll over brukergrensesnittet. Versjon 1.1 som ble endelig godkjent i mars i år skiller skarpt mellom definisjon og presentasjon, og tilbyr et XSD-skjema for å sikre validerte algoritmer.

Ifølge Wall Street Journal, som bygger sin artikkel på en presentasjon av FIXatdl 1.1 i New York sist torsdag, er versjon 1.1 et betydelig framskritt: Utviklingstiden for nye algoritmer er forkortet fra mellom fire og åtte uker til mellom en og to uker. Nye algoritmer er også upåvirket av brukergrensesnittet i de finansielle applikasjonene de samvirker med.

Det innebærer at det er vesentlig enklere å justere algoritmer og definere helt nye, og at algoritmisk aksjehandel følgelig framstår som tryggere.

23. november arrangerer FPL en nordisk briefing i Stockholm om FIXatdl, tilsvarende som ble holdt i New York i forrige uke.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.