Bedre antivirus med Longhorn

Microsoft samarbeider med flere ledende leverandører av antivirusverktøy for å gi verktøyene bedre arbeidsforhold i den neste Windows-utgaven.

Ifølge Network World planlegger Microsoft å tilby utviklere av antivirusverktøy omtrent hundre API-er (programmeringsgrensesnitt) i Longhorn, noe som skal gi utviklerne mer direkte tilgang til operativsystemet og programmene som kjører på. Longhorn er kodenavnet på den neste klientutgaven av Windows, som ventes å bli klar i slutten av 2004 eller i begynnelsen av 2005.

Dette samarbeidet bør, ifølge kjennere av prosjektet, føre til antivirusprodukter som er mindre grådige når det gjelder systemressurser.

- Antivirus er en plage for Microsoft, sier John Pescatore, sikkerhetsanalytiker i Gartner, til Network World.

Tilgjengeligheten av API-ene bør også kunne gjøre det mulig med en de facto standardisering av antivirusverktøy for PC-er. Dette bør igjen gjøre det enklere for flere å komme inn på dette markedet, som i dag domineres av en håndfull selskaper. Ifølge Network World mener observatører at hvis denne innsatsen bærer frukter, kan det føre til at Microsofts igangsetter tilsvarende prosjekter for andre sikkerhetsteknologier, for eksempel inntrengingskontroll.

- Ulempen med dette prosjektet er at aktører som mener de har et teknologisk overtak, trolig vil oppleve at nivået jevnes ut, sier Chris Wraight, teknologikonsulent hos Sophos, til Network World.

Brukerne er derimot ikke like sikre på om dette er en god idé. En IT-ansvarlig uttaler til Network World at mens det er bra at Microsoft vil muliggjøre bedre antivirusprogramvare, er det et faktum at de aller fleste virusene angriper sårbarheter i Microsofts programvare. Han er derfor ikke helt komfortabel med å måtte stole på Microsofts antivirussikkerhet.

Til toppen