Bedre enn fryktet

Apple la i går fram bedre resultater enn forventet for tredje kvartal. Analytikerne hadde spådd at tapet villle bli på nærmere 70 millioner dollar, men Apple slapp unna med et minus på "bare" 56 millioner dollar.

Apple la i går fram bedre resultater enn forventet for tredje kvartal. Analytikerne hadde spådd at tapet villle bli på nærmere 70 millioner dollar, men Apple slapp unna med et minus på "bare" 56 millioner dollar.

Spekulasjonene om et Apple-tap i tredje kvartal på 70 millioner dollar tiltok i styrke da Gil Amelio gikk av som toppsjef i selskapet i forrige uke. First Call samlet 21 analyser for Apple som i snitt spådde et tap på USD 61 cents per Apple-aksje. Det reelle tapet ble ikke fullt så ille: Apples underskudd tilsvarer USD 44 per aksje. Men sammenliknet med samme periode året før har tapet økt med 70 prosent.

- De er ikke i nærheten av å gå i null ennå, sier James Poyner i Oppenheimer & Co til New York Times, og karakteriserer Apple som "et skipperløst fartøy". Poyner viser til at Apples nåværende sjef, Fred Anderson, har uttalt (som økonomisjef) at Apple vil gå i null i fjerde regnskapskvartal. Dette har han nå gått bort fra.

- Grunnen til at estimatene ble feil var at analytikerne mistolket Gil Amelios avgang, sier Richard Schutte, analytiker i Goldman Sachs. Schutte tror det blir spennende å se Apples utvikling de neste månedene - tradisjonelt Apples beste salgsperiode, melder news.com.

Apples salgsinntekter for tredje kvartal ble USD 1.737 millioner - opp fra USD 1.600 millioner fra forrige kvartal, men en nedgang på 20 prosent i forhold til samme kvartal i fjor.

Fred Anderson sa under gårsdagens pressekonferanse at Apple hadde solgt 698.000 enheter, opp 16 prosent sammenliknet med forrige kvartal. Økningen stammer fra økt salg innen utdannelsesmarkedet og i Japan. Salget av PowerBooks falt derimot med 29 prosent. Power Macintosh sto for 36 prosent av salget mens mindre Macintosh-modeller sto for 50 prosent (mye solgt til utdanningsformål). Salget av PowerBook 3400-modellen har økt.

- Apples mål er å fokusere på reduserte kostnader og igjen gjøre Apple til et lønnsomt selskap, sier Anderson.

Til toppen