Bedre grafikk med JPEG 2000

Den neste utgaven av JPEG-filformatet vil i tillegg til å benytte en helt ny komprimeringsrutine som skal gi penere grafikk, også kunne lagre informasjon som kan benyttes i forbindelse med administrasjon av bildene.

Den neste utgaven av JPEG-filformatet vil i tillegg til å benytte en helt ny komprimeringsrutine som skal gi penere grafikk, også kunne lagre informasjon som kan benyttes i forbindelse med administrasjon av bildene.

JPEG 2000 (Joint Photographic Experts Group) er fundamentalt forskjellig fra JPEG-formatet som brukes i dag. Dagens utgave av JPEG benytter ifølge den amerikanske utgaven av PC Magazine en effektiv, men tapsorientert kompresjons- og datakodingsmetode som kalles DCT (Discrete Cosine Transformation). Denne metoden senker kvaliteten på bildet ved å slette fargeinformasjon som stadig gjentas og ved å dele bildet inn i kompresjonsblokker som ofte er kan sees i ensfargede områder og i overgangene mellom forskjellige farger.

JPEG 2000 skal derimot kunne tilby kraftig komprimering samtidig som høy bildekvalitet garanteres. JPEG 2000 vil tilby både tapsorientert og tapsfri komprimering.

I stedet for å benytte DCT-komprimeringen benytter JPEG 2000 såkalt wavelet-komprimering. Wavelets er matematiske uttrykk som beskriver et bilde som en kontinuerlig strøm. Dermed kan man unngå den blokkaktige visningen av bilder som DCT-komprimeringen gir.

En annen fordel med wavelets er at waveletstrømmen kan dekomprimeres voksende, slik at den samme filen kan vises eller skrives ut ved en rekke forskjellige oppløsninger. Til PC Magazine forteller Craig McGowan i Digital Imaging Group, at brukeren kan kutte waveletstrømmen ved nærsagt omtrent hvor som helst. Ved å gjøre dette, kutter man vekk komponenter for høye oppløsninger, men brukeren vil fortsatt ha et bruktbart bilde. Digital Imaging Group er en uavhengig standardiseringsgruppe som samarbeider med JPEG 2000-komitéen om spesifikasjonen.

I forbindelse med bilder på Internett betyr dette at brukere kan laste ned det samme bildet ved forskjellige oppløsninger avhengig av den tilgjengelig båndbredden. For eksempel vil du kunne laste ned mer av waveletstrømmen når du har en 256 Kbps-linje enn når du kun har et vanlig 28,8 Kbps-modem.

Men JPEG 2000 tilbyr mer. JPEG 2000 inneholder ifølge PC Magazine opptil 256 kanaler, noe som skal være nok til å beskrive flere fargemodeller, inkludert RGB (Red Blue Green), CMYK (Cyan Magenta Yellow Black) eller CIE Lab (Commission internationale de l'Eclairage Lab), samt å lagre alfakanaler internt.

Et utvidbart metadatafelt vil gjøre det mulig for utviklere å lagre alle typer informasjon i filen. For eksempel kan en bildeadministrasjonsapplikasjon benytte feltet til å lagre identifikasjonskode eller stikkord som en integrert del av bildet. Eller man kan få digitale kameraer til å sette inn dato og klokkeslett for det øyeblikket bildet blir tatt.

Nå vil JPEG 2000 i motsetning til de fleste andre "2000-produkter" ikke bli tilgjengelig før i år 2000, så skal du benytte deg av wavelets allerede i dag, må du finne ta til takke med proprietære løsninger.

Til toppen