Bedre lås for atomvåpen

Først nå har den amerikanske regjeringen tatt grep om datasikkerheten ved sine tre viktigste atomvåpen-laboratorier. Datamaskinene til laboratoriet var koblet fra i to uker mens datasjefene gikk på sikkerhetskurs.

Først nå har den amerikanske regjeringen tatt grep om datasikkerheten ved sine tre viktigste atomvåpen-laboratorier. Datamaskinene til laboratoriet var koblet fra i to uker mens datasjefene gikk på sikkerhetskurs.

Den amerikanske stat har oppdaget at det velter folk inn og ut av deres tre viktigste forskningssentre for atomvåpen. De besøkende har fått strømme inn og ut ganske fritt, både via Internett og gjennom inngangsdørene. For å bedre kontrollen har de tre våpenlaboratoriene sendt sine datasjefer på kurs, skriver avisen Wall Street Journal.

Det er på Los Alamos National Laboratory, Sandia National Laboratories og Lawrence Livermore National Laboratory energiminister Bill Richardson mener sikkerheten har vært for dårlig. Disse tre laboratoriene har utviklet USAs atomvåpen og gjennomfører noen av de mest avanserte forskningsoppgavene i verden. Det var på Los Alamos den første atombomben ble laget og testet i 1945.

De tre forskningssenterene forsøker ikke å skjule sine inngangsdører på Internett. I høyre marg ligger lenkene til forskningssentrenes godt utbygde offentlige nettsteder. Her profileres forskning på atomenergi og annen sivil forskning, det snakkes ikke om atomvåpen på forsiden.

Innskjerpingen av sikkerheten kommer sent, men kanskje godt. USAs sikkerhetsorganisasjoner har oppdaget at kineserne stjal informasjon om hvordan man lager mindre og lettere atomvåpen på tidlig på 80-tallet. FBI forsøker nå å bevise at Wen Ho Lee, taiwansk-født amerikaner, spionerte på Los Alamos tidlig på 80-tallet. Et mindre og lettere atomvåpen gir bæreraketten lengre rekkevidde.

Til sin forskrekkelse har sikkerhetsorganisasjonene oppdaget at utlendingene velter inn og ut på de topphemmelige laboratoriene - så mange som 1021 forskere fra blant annet Kina, Russland og andre land med atomvåpen. Laboratoriene hevder at forskerne ikke kan ha fått tak i informasjon om USAs atomvåpen, men innrømmer at de har fått arbeidet på tilslektede områder.

Mange "forskere" kommer også på besøk over Internett. Som en del av innstrammingen kuttet de tre laboratoriene Internett-forbindelsen 2. april på ordre fra energi-ministeren. Etter å ha vært på et to ukers sikkerhetskurs, og innført nye prosedyrer fikk datasjefene lov til å begynne å koble servere med hemmelig informasjon tilbake på Internett igjen.

Blant annet har datasjefene sperrer som skal gjøre det vanskeligere å overføre hemmelig informasjon til åpne deler av serverne. De ansatte må forstå at de ikke bare kan skru på datamaskinene sine, sier Bruce Matthews, sikkerhetssjef på Los Alamos til Wall Street Journal. I tillegg har forskningssentrene også innført strengere kontroll med bruken av epost, faks-maskiner og gode, gammeldagse papirdokumenter.

Til toppen