Bedre mobilsurf med Phonifier

Svensk-nederlandske OP3 har annonsert en fritt tilgjengelig skriptløsning for å gjøre websider mer mobiltelefonvennlige.

Svensk-nederlandske OP3 har annonsert en fritt tilgjengelig skriptløsning for å gjøre websider mer mobiltelefonvennlige.

Det å lese vanlige websider på en mobiltelefon, uansett hvor god skjerm den har, er en ubekvem opplevelse. De fleste vanlige websider er tilpasset skjermer med en horisontal oppløsning på minst 800 piksler, mange er nå i ferd med å sette 1024 piksler i bredden som minimum for å slippe horisontal scrolling.

Operas nettleser for mobiltelefoner kan løse dette. Med den nye miniutgaven av nettleseren kan brukere av et stort utvalg mobiltelefoner til lese vanlige websider på mobilen, fordi nettleseren tilpasser visningen til den skjermstørrelsen en mobiltelefon gjerne har.

*Likevel, med Operas løsning, legges likevel hele arbeidsbyrden i brukerens hender. Mobiltelefoner har fortsatt temmelig begrenset regnekapasitet og minne, og det å konvertere og vise en webside kan ta lang tid på en enhet med betydelige ressursbegrensninger.

Ideelt burde alle nettsteder lage egne websider beregnet for små skjermer. Enkelte tenker nok ikke i disse baner i det hele tatt, mens for andre vil det være et kostnadsspørsmål.

En tredje løsning er å flytte den jobben Operas mobilnettleser gjør med å forme om sidene, over på serversiden. *

Phonifier er en slik løsning, som ble lansert i forrige uke. Bak løsningen, som er basert på et par enkle PHP-skript, står svensk-nederlandske OP3. Løsningen er utgitt som åpen kildekoden og kan fritt tas i bruk av alle.

Skriptene stripper automatisk websidene for unødvendig kode, eventuelt også bilder. Den skal også kunne brukes for å gjøre RSS- eller Atom-feeder mottaklige på mobiltelefoner.

Phonifier fungerer som en proxy, som endrer koden på websidene som besøkes før den leveres til brukeren.

For mobilbrukere er det også mulig å benytte Phonifier-nettstedet som et filter for visning av andre websider. Dette gjøres ved å fylle inn URL-en til websiden inn i skjemaet på toppen av Phonifier-forsiden.

Phonifier er tilgjengelig på denne siden.

* Det stemmer ikke at Operas nettleser gjør hele jobben på klientsiden. Opera Software oppgir at selskapet bruker den en ytre tjener til å forhåndsbehandle siden før den sendes til telefonen. digi.no beklager feilen.

Til toppen