TELEKOM

Bedre mobilytelse med oppdatert Symbian OS

Høyere ytelse og lavere maskinvarekrav er blant nyhetene i smarttelefon-systemet Symbian OS v9.5.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. mars 2007 - 11:01

De fleste av verdens mer avanserte mobiltelefoner, også kalt smarttelefoner, benytter Symbian OS som operativsystem. Ifølge Gartner er andelen på over 70 prosent. I går annonserte Symbian en oppdatert versjon av operativsystemet, versjon 9.5.

Den oppdaterte utgaven skal være bakoverkompatibel med alle versjoner av v9-familien, men har fått en rekke forbedringer.

Den viktigste er kanskje at operativsystemet skal gi bedre ytelsen samtidig som at kravene til minne, prosessor og batteri er blitt redusert. Dette gjør at operativsystemet kan kjøres på enklere og billigere mobiler enn tidligere.

Det er blant annet blitt innført automatisk defragmentering av minnet, samt andre former for optimalisering som til sammen skal redusere den gjennomsnittlige minnebruken med mer enn 25 prosent. Dette gjør at mobiler kan leveres med mindre minne enn tidligere eller, hvis dagens minnestørrelse beholdes, åpne for kjøring av flere samtidige applikasjoner enn i dagens utgaver.

Dette skal også bidra til raskere oppstart av operativsystemet og applikasjonene, samtidig som at strømforbruket reduseres. Symbian lover at vanlige applikasjoner, slik som nettleser, e-post- og navigasjonsklienter vil få opptil 75 prosent kortere oppstartstid.

Den nye utgaven av operativsystemet skal inkludere standardisert støtte for digital TV (DVB-H, ISDB-T) og posisjonsbaserte tjenester (LBS). Inkludert er også en SQL-database som skal gi utviklere et velkjent grensesnitt for lagring og gjenfinning av store sett med applikasjonsdata. Blant annet vil kontaktene til brukeren kunne lagres her, noe som åpner for bedre søkemuligheter.

Dette, sammen med P.I.P.S., (PDF) som er en innbyrdes, rekursiv forkortelse for "PIPS Is POSIX on Symbian", skal gjøre det enklere å flytte eksisterende desktop- og serverapplikasjoner over i Symbian OS.

P.I.P.S. ble annonsert som en betautgave til Symbian OS v9.1 tidligere i år. Det tilbyr standard POSIX C API-er for Symbian OS gjennom bibliotekene libc, libm, libpthread og libdl.

Symbian OS 9.5 skal gi kameramobiler økt funksjonalitet gjennom 35 nye egenskaper. Dette inkluderer støtte for hellingssensorer, sammenhefting av panoramabilder og reduksjon av røde øyne.

For bedriftsbrukerne skal den nye utgaven av Symbian OS ha støtte for roaming mellom WLAN og 3G-nett, noe som åpner for blant annet avbruddsfri IP-telefoni. IP-telefoni-samtaler skal ikke kunne forstyrres av at andre IP-baserte tjenester samtidig oppretter forbindelser.

Det loves dessuten bedre kalender-interoperabilitet med Microsoft Exchange og Lotus Notes, samt fjernsynkronisering av e-post, kontakter og kalender via Exchange ActiveSync Protocol (OTA).

Operativsystemet har også fått støtte for brahmi-skrift og dataoverføringsstandarder som HSPDA og HSUPA.

Ifølge ZDNet UK vil de første mobiltelefonene med Symbian OS v9.5 først bli tilgjengelige i midten av 2008.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.