Bedre multimedie-støtte i ny Opera

Har også fikset «POODLE» og betautgave for Linux.

Bedre multimedie-støtte i ny Opera
Den nye, visuelle bokmerkefunksjonen i Opera 25, her i Mac-utgaven. Bilde: Opera Software

Opera Software kom i går med Opera 25, en ny versjon av nettleseren som inkluderer flere nyheter. Den nye generasjonen av Opera-nettleseren er basert på Chromium- og Blink-prosjektene til Google og henter det meste av støtten for webteknologier derfra. Men det er ikke bare brukergrensesnittet fortsatt utvikler selv.

Blant nyhetene i Opera 25 er støtte for medieformatene H.264 og MP3. Dette gjør at Opera kan brukes til å se langt mer HTML5-basert medieinnhold, i stedet for å måtte ty til Flash Player. Det er forøvrig verdt å merke seg at også Firefox har fått en viss H.264-støtte denne uken gjennom en integrert plugin fra Cisco, OpenH264. Men foreløpig kan denne kun brukes i forbindelse med WebRTC og ikke ordinær webvideo.

For både Opera og Mozilla har dette vært beslutninger som har sittet langt inne. Årsaken er at weben i utgangspunktet er basert på royaltyfrie teknologier og bør fortsette å være dette, ifølge blant annet de to aktørene. Men ingen royaltyfrie videoformater har greid å bli noen seriøs utfordrer til H.264.

Nyhetene i Opera 25 som Opera Software legger mest vekt på, er derimot et nytt bokmerkeverktøy som viser et brukervalgt miniatyrbilde av eller fra hver av de bokmerkede sidene. Disse kan organiseres i samlinger.

– I løpet av det siste året har vi forsket mye for å forstå hvilke bokmerkevalg folk ser etter i dag. Vi innså at mange mennesker bruker bokmerker som en måte å spore minnene sine, slik som inspirasjon til reiser eller en fascinerende artikkel. Og, siden minnene ofte er visuelle, valgte vi å redesigne hele bokmerkekonseptet, sier Zhenis Beisekov, produktsjef for desktop-produkter i Opera Software, i en pressemelding.

Opera 25 inkluderer også en integrert PDF-viser som gjør det mulig å vise PDF-filer direkte i nettleseren, tilsvarende det man finner i blant annet Google Chrome.

På sikkerhetssiden har Opera Software i Opera 25 allerede innført mottiltak mot POODLE-angrepet som digi.no omtalte i går. Men selskapet skal også fjern-deaktivere støtten for SSLv3 i Opera 12.

En annen relativt fersk begivenhet er at Opera 25 for Linux har blitt oppgradert til betakanalen. Den er tilgjengelig i pakkeformatet til Debian. Nedlastingslenker til alle Opera 25-utgavene er tilgjengelige via dette blogginnlegget.

    Les også: