UTVIKLING

Bedre publisering av matematikk på weben

W3C har vedtatt ny versjon av MathML-standarden.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. okt. 2010 - 12:58

W3C kunngjorde i går at den tredje utgaven av MathML har blitt en offisiell W3C-anbefaling. MathML er sammen med HTML5, CSS og SVG en del av W3Cs Open Web Plattform. Det er basert på XML og brukes til å beskrive matematiske notasjoner.

Målet med MathML er å gjøre det mulig å tilby, motta og prosessere matematikk på weben på samme måte som HTML har gjort slik funksjonalitet mulig for tekst.

De viktigste nyhetene MathML 3 er knyttet til tilgjengeliggjøring. Blant annet har det nå støtte for representasjon av de varierende måtene selv vanlige operasjoner som multiplikasjon, subtraksjon og lang divisjon blir presentert visuelt i ulike deler av verden. Samtidig skal det opprettholde en tilstrekkelig matematisk struktur slik problemene kan uttales forståelig ved hjelp av støtteteknologi som skjermlesere.

– Vi har bygget MathML-vokabularet inn i DAISY-standarden og det har vist seg veldig effektiv for midlere og høyere grads matematikk og vitenskap, sier George Kerscher, generalsekretør i DAISY Consortium, i en pressemelding.

– Med MathML 3-støtte for elementær matematikk-notasjon kan materialer for bruk i matematikkundervisning noe gjøres tilgjengelig. Dette vil gjøre produksjon av matematikk raskere, billigere og bedre for dem med handikap knyttet til tryktsaker, sier Kerscher.

En annen viktig nyhet i MathML 3 er internasjonalisering. W3C skriver at mange nok ser på matematikk som et internasjonalt språk, men matematisk framstilling varierer mye fra region til region. Dette gjelder ikke minst i blant annet arabiske tekster, hvor for eksempel ligninger skrives fra høyre mot venstre.

– Vi har jobbet de fem siste årene med å konvertere arabiske skolebøker til elektroniske dokumenter, men vi har alltid støtt på problemer med matematiske bøker som avhenger av tilpasset layout og fonter, forteller Adil Allawi, teknisk direktør for Diwan Software Limited, en leverandør av programvare for publisering på arabisk.

– Høyre-mot-venstre-funksjonen i MathML 3 vil få stor betydning innen arabisk undervisning. Det gjør det for første gang mulig å lage standardbaserte, elektroniske matematikkbøker for studenter i de arabiske landene, sier Allawi.

38 av MathML-taggene beskriver abstrakte notasjonsstrukturer, mens 117 tagger tilbyr en måte å spesifisere den tilsiktede meningen til et uttrykk på en entydig måte.

Ifølge W3C har nettleserne Firefox og Camino integrert MathML 2-støtte. WebKit-prosjektet, som blant annet Chrome og Safari bygger på, er i ferd med implementere slik støtte. Opera støtter MathML for CSS Profile. Internet Explorer-brukere kan benytte MathPlayer-pluginen. I tillegg finnes det JavaScript-baserte løsninger, blant annet MathJax, som sikrer at MathML kan vises også i nettlesere uten innebygd MathML-støtte.

MathML 3-spesifikasjonen er tilgjengelig her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.