BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bedre samvirke mellom Linux og Windows

The Samba Team annonserte torsdag versjon 2.0 av Samba. Samba gjør blant annet at Unix-maskiner sømløst kan brukes som skriver- og filservere i blant annet Windows-baserte nettverk. Blant nyhetene er enda bedre integrasjon med Windows NT.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. jan. 1999 - 11:55

Samba er en gratis SMB- (Server Message Block) og CIFS-klient (Common Internet Filesystem) og server for Unix og andre operativsystemer. SMB er den protokollen svært mange PC-liknende maskiner benytter ved deling av filer og skrivere. CIFS er en videreutvikling av SMB og gjør det blant mulig å aksessere filsystemer også ved hjelp av web-baserte applikasjoner. Dette skal gjøre det mulig for grupper av brukere å arbeide sammen og dele dokumenter på tvers av Internett eller innen bedriftens private intranett.

Når utgave 2.0 nå har kommet, utgjør dette den første implementasjonen av domeneautentiserings-protokollen til Windows NT som ikke er laget av Microsoft. Dette gjør at Samba 2.0-serveren sømløst kan integreres i et eksisterende Windows NT-domene.

Administrasjonen av Samba skal nå være lettere å utføre. Samba 2.0 inneholder SWAT (Samba Web Administration Tool), et verktøy som gjør at Samba-serverne kan administreres via en nettleser fra enhver klient.

Samba 2.0 skal nå også være fullstendig kompatibelt med årtusenskiftet.

Ved hjelp av testverktøyet Ziff-Davis NetBench er Samba 2.0 blitt målt til å være verdens raskeste Windows-server. Serveren oppnådde en ytelse på fil-leveringen på 193 Mbit/s under en test hvor Samba 2.0 ble kjørt på en Silicon Graphics Origin 200 server med 60 Windows-klienter.

Samba er basert på fri kildekode og kan kjøres på en mengde Unix- og Unix-liknende operativsystemer, inkludert AIX, HP-UX, Linux, IRIX og Solaris, i tillegg til blant annet OS/2 og Amiga.

Alt er tilgjengelig på nettstedet til Samba (se peker nedenfor eller i margen til høyre).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.