Bedre sikkerhet for delte Windows-PCer

Microsoft planlegger programvare som skal gjøre det enklere å sikre Windows-PCer med mange forskjellige brukere.

Microsoft planlegger programvare som skal gjøre det enklere å sikre Windows-PCer med mange forskjellige brukere.

Windows-baserte PC-er som tilbys ved Internett-kafeer, PC-stuer på skoler og i biblioteker, er ekstra utsatt for skade som følge av spionvare og virus. Disse maskinene benyttes gjerne av mange forskjellige personer, i noen tilfeller også personer som mål å ødelegge.

Ifølge anonyme betatestere som har vært i kontakt med publikasjonen Microsoft Watch, er Microsoft i ferd med å utvikle sikkerhetsverktøy som skal fokusere på disse problemene. Pakken skal ha fått navnet "Microsoft Shared Computer Toolkit for Windows XP", og skal nå være under lukket betatesting hos Microsoft.

Ifølge betatesterne, skal verktøysettet bestå av flere deler:

  • Windows Disk Protection Tool som er designet for å hindre at sentrale filer knyttet til operativsystem og programvare blir permanent endret.
  • Windows Restriction Tool som åpner for skreddersøm av individuelle brukerprofiler. Brukerne skal da for eksempel kunne hindres i å gjøre endringer innstillingene til Internet Explorer, eller å starte opp kommandolinjeverktøyet eller Registry Editor (regedit).
  • User Profile Tool som gjør det enkelt å opprette og slette brukerprofiler på en delt datamaskin
  • Accessibility Tool som lar brukerne skreddersy sitt brukermiljø med blant annet mer oversiktlige bakgrunner og StickyKeys.

Hele verktøysettet skal være på omtrent 5 MB, men vil kreve minst én gigabyte med ledig harddiskplass for filene beskyttet av Windows Disk Protection Tool.

    Les også:

Betautgaven fungerer ifølge Microsoft Watch sammen med Windows XP Home Edition, Professional eller Tablet PC Edition med Service Pack 2 installert. Den skal ikke kunne kjøres under eldre Windows-utgaver, serverutgavene, x64-utgaven eller Media Center-utgavene.

Microsofts planer for lansering av verktøysettet er ikke kjent, men det antas at det vil gjøres fritt tilgjengelig for nedlasting.

Til toppen