BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bedre sikkerhet i kommende Java

Sun fokuserer på seks hovedområder for forbedringer i selskapets kommende Java-versjon.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. juni 2005 - 12:08

Ifølge eWeek, er det ventet at Sun vil komme med detaljer om neste utgave av Java i forbindelse med JavaOne-konferansen som arrangeres i San Francisco neste uke. En del informasjon har likevel blitt offentliggjort allerede, fra medlemmer av Java Development Kit Core Engineering Team.

Java-versjon det er snakk om, Java 2 Platform, Standard Edition 6.0 (J2SE), går foreløpig under kodenavnet Mustang. Ifølge eWeek skal det ikke gjøres noen endringer i selve språket. Den nye funksjonaliteten vil i stedet i hovedsak komme innen områder som sikkerhet og nettverkstilknytning, XML, kjernebiblioteker, tilgjengelighet og Java Management Extensions.

Én JSR (Java Specification Requests) som planlegges inkludert i Mustang, er JSR 223, også kjent som "Scripting for the Java Platform", som er et initiativ for å gjøre det mulig å integrere skriptspråk i Java-plattformen. Mustang skal inkludere en JavaScript-motor basert på Mozilla Rhino, skrevet i Java.

En oversikt over alle JSR-ene finnes her.

Sun planlegger ifølge eWeek å bedre sikkerheten ved å legge til støtte for XML Digital Signature API-er og Smart Card I/O API, beskrevet i JSR 105 og 268. Sistnevnte skal gjøre det mulig for Java-applikasjoner å samhandle med smartkort.

Andre sikkerhetsforbedringer som planlegges er full støtte for integrasjon av Java Generic Security Services og Kerberos, støtte for Simple and Protected GSS-API Negotiation Mechanism, en Java Authentication and Authorization Service-basert innloggingsmodul som tar i bruk LDAP-autentisering, samt et rammeverk for forespørsler av sikkerhetssertifikater.

På nettverkssiden kan det ventes støtte for internasjonaliserte domenenavn og resursidentifikatorer, samt programrelatert tilgang til nettverksparametere.

Tilgjengeligheten skal forbedres gjennom kjøretidstøtte for DTrace (Dynamic Tracing), ved å gjøre jconsole-funksjonen mer brukervennlig, forbedret mulighetene for å stille diagnoser, forbedret brukergrensesnitt for JVM-verktøyet og forbedringer knyttet til JPDA (Java Platform Debug Architecture).

Det kan også ventes forbedringer og feilfikser i sentrale biblioteker, blant annet knyttet til muligheten for å lese av ledig harddiskplass og støtte i java.io.File-klassen for lange filbaner i Windows.

Sun skal trolig også legge til betydelige forbedringer i støtten for XML og webtjenester. Mustang vil blant annet inkludere JAX-WS 2.0 (Java Architecture for XML-Web Services) og JAXB 2.0 (Java Architecture for XML Binding). Dessuten kommer støtte for JDBC 4.0 (Java Database Connectivity)

    Les også:

Ifølge eWeek, sier medlemmene av Java Development Kit Core Engineering Team at selv om alt dette planlegges, er det ikke sikkert alt vil bli inkludert i Mustang. Sun planlegger allerede en etterfølger til Mustang, Dolphin, og det er ikke utenkelig at en del av den nevnte funksjonaliteten først vil dukke opp der.

Det som virker sikkert, er at JMX 2.0 (Java Management Extensions), beskrevet i JSR 255, først vil dukke opp i Dolphin, mens Mustang vil inkludere JMX 1.3.

En mer komplett oversikt over forbedringene som kan ventes i Mustang, finnes på denne siden.

Sun publiserer jevnlig "snapshots" av Mustang på dette nettstedet.

Det er ventet at Java 2 Platform, Standard Edition 6.0 vil bli endelig utgitt i midten av 2005, altså innen noen få måneder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.