Bedre sikkerhet koster Microsoft dyrt

Microsofts grunnlegger og styreformann Bill Gates la i går frem regnskapstall for sitt fiskale fjerdekvartal som var noe bedre enn ventet. Men selskapets økte fokus på sikrere løsninger koster dyrt - minst 100 millioner dollar bare i år.

Microsofts grunnlegger og styreformann Bill Gates la i går frem regnskapstall for sitt fiskale fjerdekvartal som var noe bedre enn ventet. Men selskapets økte fokus på sikrere løsninger koster dyrt - minst 100 millioner dollar bare i år.

Programvaregiganten Microsoft Corporation er fremdeles en pengemaskin utenom det vanlige. Selskapet la i går frem et resultat på 1,53 milliarder dollar for sitt fiskale fjerdekvartal - det vil si en fortjeneste på 28 cents per aksje (justert for nedskrivninger endte resultatet på 43 cents per aksje - én cent bedre enn markedet ventet).

Styreformann, gründer og såkalt "software architect" Bill Gates kan vise til en omsetningsøkning på ti prosent fra samme periode i fjor til 7,25 milliarder dollar - 150 millioner bedre enn ventet - noe som blant annet skyldes økt etterspørsel i bedriftsmarkedet etter selskapets produkter.

Microsofts avvikende regnskapsår ble avsluttet 30. juni, og for regnskapsåret 2003, som startet for 19 dager siden, håper selskapet på å nå en omsetning på nesten 32 milliarder dollar, mot 28,4 milliarder i det nylig avsluttede 2002.

Ifølge Bill Gates har Microsofts høyprofilerte kampanje for å bedre sikkerhetsnivået på egne produkter kostet minst 100 millioner dollar bare i 2002, men Gates har tro på at satsingen både vil resultere i bedre og sikrere produkter, og dermed økt tiltro og salg av Microsofts løsninger.


På nyåret avbrøt Microsoft utviklingsarbeidet til over 8500 ingeniører og sendte mange av dem på opplæringskurs for å bedre sikkerheten i sitt operativsystem Windows.

- Stillstanden varte i nesten to måneder og har kostet oss minst 100 millioner dollar - omtrent 750 millioner norske kroner, opplyser Gates overfor Reuters.

Les mer om Microsofts skjerpede fokus på sikkerhet:

- Vi anslo at videreutviklingen av Windows ville stoppe opp i 30 dager. Det tok nesten dobbelt så lang tid, men vi mener det er verdt det. Vi har gjennomført tilsvarende kode-vurderinger og foretatt sikkerhetsopplæring av våre programmerere som jobber med Microsoft Office og Visual Studio .NET også, og vi vil gjøre det samme på andre produkter som vi har gjort på Windows, forteller Gates.


I løpet av de siste seks månedene har programvaregiganten helt lagt om måten de designer og utvikler programvare, og selskapet har forpliktet seg til å levere Windows .NET Server 2003 som "secure by default," der alle instillinger i programvaren i utgangspunktet settes på høyeste sikkerhetsnivå. Nylig presenterte Microsoft også informasjon om et nytt prosjekt som omtales under navnet "Palladium" - et samarbeid med mikrosprosessor- og PC-produsenter om å legge inn nye og bedre sikkerhetsegenskaper i maskinvaren (se relatert artikkel i lenkeblokken over: "Microsofts endelige løsning[...]" ).

Men Microsoft sliter fremdeles voldsomt med å tette alle hull. Innimellom kommer meldingene om nye hull i nettlesere og server-løsninger på daglig basis, og det er snarere regelen enn unntaket at det blir sluppet minst en feilfiks i uka fra Redmond-selskapet. Det skjedde også denne uken, da Microsoft fortalte om sårbarhet i sin SQL Server 2000-programvare som innebærer at en hacker kan kjøre ondsinnet kode på maskinen.

Til toppen