BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bedre sikkerhet og tydeligere roller i ny Fedora

Den 23. utgaven av Linux-distribusjonen er klar.

Den nyeste utgaven av Fedora handler mer om mindre forbedringer enn om innføring av helt ny funksjonalitet.
Den nyeste utgaven av Fedora handler mer om mindre forbedringer enn om innføring av helt ny funksjonalitet. Bilde: Fedora og digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. nov. 2015 - 13:23

Fedora Project kom i går med årets andre utgave av Linux-distribusjonen Fedora. Også denne gang handler det om å bygge videre på Fedora.next-modellen som blant annet gikk ut på å ha tre tydelige utgaver av operativsystemet, som hver kan fylle én eller flere spesifikke roller.

Det er derfor ikke så mange, store nyheter i denne utgivelsen.

Den kanskje viktigste er at en rekke av de mest sentrale pakkene, som er felles for alle versjoner, har blitt forsterket mot angrepsforsøk. Dette gjelder pakker som Linux-kjernen, RPM, systemd, DNF og Anaconda.

Dette er gjort ganske enkelt ved å ta i bruk kompilator-valg som skal kunne bidra til å hindre sårbarheter knyttet tik minnekorrumpering og overflytsfeil i buffere.

For et halv år siden: Linux-distribusjonen Fedora haster videre 

Server-versjonen

Serverutgaven av Fedora 23 kan nå enklere settes opp som en cache-server for webapplikasjoner gjennom en ferdig definert rolle. Fra før finnes det to slike roller, databaseserver og domenekontroller.

Cockpit Management Console er nå en standardkomponent i serverutgaven. Dette er et webbasert verktøy for administrasjon av flere Linux-servere. Verktøyet støtter administrasjon av alt fra brukere til Docker-konteinere.

Cockpit har nå i tillegg fått støtte for administrasjon av SSH-nøkler og tidssoneadministrasjon. I tillegg kan Cockpit brukes som et dashbord for konteinerutrulling med Kubernetes.

Leste du denne? Red Hat skal levere mobilapper til næringslivet 

Pc og nettsky

Nyhetene i Workstation- og Cloud-utgavene er også temmelig begrensede. I Workstation-utgaven er en tidlig utgave av GNOME 3.18 tilgjengelig, sammen med nye utgaver av Software-applikasjonen og Wayland. Det er planlagt at den sistnevnte skal gjøres til standard grafikkserver i framtidige utgaver av Fedora.

Cloud-utgaven er svært slank utgave av Fedora. Den inkluderer bare det mest grunnleggende. Bortsett fra mindre pakkeoppdateringer, er det få nyheter knyttet til denne utgaven. Men det opplyses at Cloud-utgaven trolig vil være utgangspunktet for Fedora Atomic Host, en lettvektsutgave av operativsystemet for kjøring i virtuelle maskiner eller konteinere.

Ifølge Fedora Project er det ventet at Fedora Atomic Host vil bli utgitt i en ny versjon med bare to ukers mellomrom.

En mer komplett oversikt over nyhetene i Fedora 23 finnes her. Mye av den funksjonaliteten som prøves ut i Fedora, finner senere veien til Red Hat Enterprise Linux og CentOS når den har blitt tilstrekkelig moden.

Les også: CentOS blir en del av Red Hat 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.