KARRIERE

Bedre tider korter ikke ledighets-køen

Abelia mener det Stortinget må gripe inn overfor de 2000 ledige IT-folk i Norge.

Det finnes i dag fortsatt rundt 2.000 ledige IT-folk på markedet. Samtidig kiver IT-bransjen etter erfarne IT-konsulenter.

Dette bekymrer Abelia, som mener at det iverksettes for få tiltak for å få hjulene i gang. I tillegg legges det ned flere titalls forskerstillinger hos Telenors forskningsavdeling, Sintef og Norsk Regnesentral.

NHOs økonomibarometer, som ble lagt fram for tre uker siden, viser at det er forventninger om vekst i 2005. Men en stor andel av økonomisjefene som svarte på NHOs undersøkelse tror på større investeringer i utlandet enn i Norge i året som kommer.

- Statsbudsjettet vil ha liten virkning på sysselsettingen, tror Arve Aasmundseth, leder for næringspolitisk avdeling i Abelia.

Riktignok er det blitt opprettet landsdekkende såkornfond som legger til rette for investeringer i nye bedrifter og kan gi økt sysselsetting. Men Abelia er skuffet over at Stortinget ikke ser ut til å styrke satsingen på brukerstyrt, næringsrettet forskning.

- Det ville være den beste måten å sørge for at det blir skapt flere kunnskapsbaserte arbeidsplasser i Norge på sikt, sier Aasmundseth.

Selv om arbeidsledigheten i IKT-yrkene fortsetter å synke, venter Abelia på at arbeidsmarkedet innen IKT-bransjen virkelig skal ta av. Tallene viser at veksten i ledige stillinger for IKT-yrkene er svært beskjeden sammenliknet med oktober 2003. Bare 164 stillinger står ledige – 30 flere enn i fjor.

A-etats tall for oktober viser at arbeidsledigheten i IKT-yrkene (systemutviklere, programmerer, dataingeniører og datateknikere) fortsatt er høy med 3,5 prosent.

Ved utgangen av oktober var det 1.999 helt arbeidsledige innen IKT-yrkene. Dette er en bedring på 198 personer sammenliknet med oktober i fjor.

For syvende måned på rad er arbeidsledigheten lavere enn på samme tid året før. Utviklingen blant ingeniører og teknikere er nærmest identisk, også med en svak bedring siden 2003.

- Det er en utfordring at det også skapes nye jobber i IKT-sektoren i Norge, sier Aasmundseth.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.