Bedre WLAN-sikkerhet krever ny maskinvare

Mye av dagens WLAN-utstyr vil trolig måtte skiftes ut for å støtte en kommende sikkerhetsstandard.

Mye av dagens WLAN-utstyr vil trolig måtte skiftes ut for å støtte en kommende sikkerhetsstandard.

Det er ventet at IEEE i juni vil endelig godkjenne sikkerhetsstandarden 802.11i for trådløse nettverk. Denne tar i bruk den 128 bits krypteringsteknologien AES (Adavanced Encryption Standard).

Frank Hanzlik, daglig leder for Wi-Fi Alliance, sier til InfoWorld at mens AES vil gi bedriftene den sterke krypteringen de etterlyser, vil den også kreve nye aksesskort og i mange tilfeller nye aksesspunkter. Dette skyldes at prosessorene i WLAN-kortene og i mange aksesspunkter ikke er kraftige nok til å kryptere og dekryptere 128 bits talltegn.

- Fordi AES benyttes i kjernen til WPA2, kreves det en oppgradering for å støtte den co-prosesseringen som er nødvendig, sier Hanzlik.

WPA2 er navnet Wi-Fi Alliance har valgt for å identifisere IEEE 802.11i-standarden.

Blant de av dagens WLAN-løsninger som vil kunne støtte WPA2, er bærbare PC-er basert på Intels Centrino-arkitektur. Det vil dog være nødvendig med en programvareoppdatering. Denne ventes å bli tilgjengelig i andre halvdel av 2004.

Tidligere har Hanzlik sagt at til tross for at WPA2 snart kommer på banen, behøver ikke brukerne ventes på teknologien.

- WPA2 er en forbedring, men sikkerhetsbehovene til de fleste bedrifter og personer er dekket av WPA i dag, sier han. Utstyr med WPA2-støtte vil være bakoverkompatibelt med utstyr som bare støtte WPA.

    Les også:

IEEE arbeider også med 802.11e-standarden, som er en Quality of Service-spesifikasjon (QoS). Ifølge InfoWorld ventes denne tidligst å bli godkjent mot slutten av året.

Denne spesifikasjonen består av to komponenter, WME (Wi-Fi Multimedia Extension) pg WSM (Wi-Fi Scheduled Multimedia).

WME kan benyttes av utviklere for å tildele pakker prioritet. WSM vil kontrollere ressurshåndteringen for båndbredde.

Ifølge Hanzlik vil QoS av bedrifter først og fremst kunne benyttes i forbindelse med IP-telefoniforbindelser over WLAN.

- Etter hvert vil det håndtere mobiltelefoner som inkluderer WLAN-støtte og koble mellom nettverk etter behov, sier Hanzlik.

På konsumentsiden vil QoS-tjenester kreves etter hver som WLAN blir enda mer integrert brukt i forbindelse med hjemmeelektronikk og underholdningssystemer.

- Du må være i stand til å administrere båndbredde og prioritere pakker hvis du sender et videobilde fra PC-en din til tv-en din, mener Hanzlik.

Til tross for at standarden ennå ikke vil være godkjent i september ï år, vil Wi-Fi Alliance opprette et sertifiseringsprogram for WME-komponenter allerede da.

Til toppen