Bedrift smittet av mobilvirus

F-Secure melder at en bedrift i Skandinavia har opplevd massesmitte av et mobilvirus.

F-Secure melder at en bedrift i Skandinavia har opplevd massesmitte av et mobilvirus.

MMS-ormen Commwarrior dukket først opp i mai i år. Den spres enten egenhendig over Bluetooth, eller gjemt i en MMS, altså en melding med bilde. Det finske IT-selskapet F-Secure sier de har fått rapport om det første tilfellet der en større bedrift har opplevd massesmitte av Commwarrior. Dette er også første tilfelle av der en bedrift er smittet av en orm eller virus målrettet mot mobiltelefoner.

    Les også:

Under VM i friidrett i Helsinki i midten av august, registrerte F-Secure flere tilfeller der en annen mobilorm, Cabir, smittet tilskueres telefoner.

Smitten som rammet en bedrift «i Skandinavia» var av typen Commwarrior.B. Den har en hissigere spredningsmekanisme enn forgjengeren Commwarrior.A.

Det hele startet da en ansatt åpnet en MMS-melding og aktiverte ormen. Den sendte seg selv automatisk til alle på telefonens kontaktliste, og mange blant de ansatte åpnet meldingen de fikk, selv om meldingen ble ledsaget av et varsel om at den ikke kom fra en sikker kilde.

Smitten voldte ingen direkte skade, bare brydderi. Selskapets IT-avdelingen måtte slå av MMS og Bluetooth på alle de ansattes telefoner, og så desinfisere alle som hadde Commwarrior.

Det er ikke opplyst nærmere hvilket av de skandinaviske landene dette skjedde i. Tidligere har F-Secure meldt at Commwarrior.A er observert «i det fri» i Filippinene, Finland, India, Irland, Italia og Oman.

Til toppen