Datasikkerhet på UiB

Bedrifter «desperate» etter IT-sikkerhetsstudentene: –Tar du master har du jobb når du begynner på siste året


Sondre Åsemoen Nilsen og Marie Heggebakk er kjærester og medstudenter på Universitetet i Bergen. De har valgt en spesialisering som gjør at de kan se frem til gode jobbmuligheter etter studiet.
Sondre Åsemoen Nilsen og Marie Heggebakk er kjærester og medstudenter på Universitetet i Bergen. De har valgt en spesialisering som gjør at de kan se frem til gode jobbmuligheter etter studiet. (Foto: Erlend Tangeraas Lygre)


Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

BERGEN (digi.no): – Jeg tror ikke det blir vanskelig å finne jobb. Tar du bachelor får du jobb relativt lett. Tar du master har du jobb når du begynner på siste året, forklarer Sondre Åsemoen Nilsen.

Han og kjæresten Marie Heggebakk har begge begynt på andre året på bachelorstudier i datasikkerhet ved Universitet i Bergen. Når det kommer til jobbutsikter, er dette studentene som har kanskje minst å bekymre seg for.

IT-studenter, og særlig utviklere, blir regelrett revet bort etter endt utdanning. Utviklere med et spesielt fokus på sikkerhet er særlig populære, ifølge IKT Norge. Data fra digi.nos lønnskalkulator, viser at medianlønna for  IT-sikkerhetsfolk i Norge ligger på snaut 700 000 kroner. 

– De virker desperate nå

– Jeg opplever at det er en enorm etterspørsel etter studentene. Jeg synes nesten enkelte bedrifter virker litt desperate nå, forklarer Pinar Heggernes, instituttleder for informatikk ved Universitetet i Bergen.

– Selv studenter uten særlig gode karakterer får veldig lett jobb nå. 

Vanligvis er det fagutvalget – bestående av studenter – som organiserer bedriftsbesøk. Når hun selv blir kontaktet, pleier Instituttlederen å sende bedriftene videre til dem. Men i det siste opplever hun at de ikke gir seg så lett.

Pinar Heggevik er instituttleder for informatikk ved Universitetet i Bergen. Foto: Erlend Tangeraas Lygre

– «Nei, vi vil komme og snakke med deg. Vi har masse å tilby studentene», sier de. Noen ganger tilbyr de gratis kurs, forklarer hun.

Programmeringstung linje 

Selv om jobbtilbudene ikke har begynt å renne inn for kjæresteparet enda, kjenner de medstudenter lengre fremme i studieløpet som regelrett vasser i forespørsler.

– Noen rekrutterere er veldig «på», og kan være innpåslitne. Basert på det jeg har hørt går de hardt ut for å rekruttere bestemte personer. Men det må også sies at studentene dette gjelder er ekstremt dyktige, så da blir det kniving om de, forklarer hun. 

Datasikkerhetslinjen i Bergen er en av tre bachelorgrader i IT-sikkerhet i Norge. De to andre er i regi av NTNU (Gjøvik) og Universitetet i Sørøst-Norge. Flest studenter finner vi i Gjøvik, hvor 90 får plass i hvert kull.

For Sondre Åsemo Nilsen startet IT-interessen i ung alder. Nå studerer 26-åringen andre året på bachelorstudiet i datasikkerhet ved UiB. Foto: Erlend Tangeraas Lygre

I oppbygging ligner sikkerhetslinja i Bergen på andre informatikklinjer, med et sterkt fokus på programmering.

Totalt er det bare 30 studiepoeng – en sjettedel av studiet – som er direkte rettet mot sikkerhet. Arbeidsspråkene ellers er Java, Python og, om man vil, Haskell.

– IT driver hele verden, og sikkerhet blir bare viktigere og viktigere. Jeg vil bygge programvare på en god og sikker måte, så dette studiet passer meg  bra, forklarer Nilsen.

– Ikke så mye hacking på skolen

Heggebakk har på sin side en drøm om å jobbe i Politiet, nærmere bestemt Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). 

– Det er ikke så mye hacking på skolen, noe ikke alle er like fornøyde med. Men dette har vi mulighet til å lære om utenfor studiet, sier Heggebakk. 

Hun oppfordrer flere jenter til å søke IT-sikkerhetslinjen. Av 45 elever som søkte i hennes årskull, var bare tre av kvinner. Det er et lavt tall, selv til IT-utdanninger å være.

– Jeg vet ikke hvorfor så få søker. Det er veldig gøy, og det er ikke skummelt å være jente her, forklarer hun.

Begge har tenkt å studere videre etter bachelorgraden. Altså er fast jobb fremdeles et stykke unna. Nilsen erfarer at mange av medstudentene som studerer seg ferdige ender opp i konsulentselskaper i Oslo-området.

Dette viser også statistikken: Østlandet er overrepresentert når det kommer til IT-virksomhet, også dersom man tar befolkningen i betraktning. Evry, Capgemini, Sopra Steria og mange flere har hovedkontor her. Det er også her IT-lønningene er høyest

Artikkelen fortsetter under bildet.

Informatikklinjene i Bergen holder til i Høyteknologihuset. Foto: Erlend Tangeraas Lygre

Henter studenter til kvelds- og nattarbeid

Mnemonic er Norges største rene IT-sikkerhetsselskap, med snaut 200 ansatte. I dag har de elleve ledige stillinger på sine nettsider, hvor to av disse er åpne utlysninger. 

– Behovet er økende, og det finnes masse tall på at det utdannes for få sikkerhetshoder i forhold til behovet i næringslivet, forklarer Martin B. Nordby, rekrutteringssjef i selskapet.

Martin B. Nordby, rekrutteringssjef i Mnemonic. Foto: Mnemonic

De forsøker aktivt å hente inn studenter gjennom bedriftspresentasjoner og stands på såkalte karrieredager.

– Bedriftspresentasjonene varer rundt en time, hvor vi mingler etterpå. Dette er en personlig tilnærming, hvor vi lærer om studentene.

– Karrieredagene er litt annerledes – da møter studentene mange bedrifter samtidig, og får vi snakket litt med mange.

Mnemonic har internships og deltidsstillinger for studenter ved alle avdelinger, både ved et døgnbemannet operasjonssenter, og i avdelinger som leverer konsulenttjenester ute hos kunder. Flere av studentene har gått videre fra deltidsstillinger til fast arbeid i selskapet.   

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen