Bedrifter får nå lov til å bruke fingeravtrykk

Bedrifter får nå lov til å bruke fingeravtrykk

Datatilsynet er glad for at de framover ikke er tvunget til å nekte bedrifter å bruke fingeravtrykk.

En rigid regel i Personopplysningsloven har tvunget Datatilsynet til å nekte bedrifter å bruke bruke fingeravtrykk.

Både SAS Braathens, Bunnpris, Tiger Tiger, Esso Norge, Iris Gardermoen og flere treningssentre har fått avslag fra Datatilsynet på bruk av fingeravtrykk.

Sist ute var Tysvær kommune, som heller ikke fikk lov av Datatilsynet til å la ansatte bruke fingeravtrykk for å sikre personopplysninger på bærbare PC-er.

Men dette har ikke vært en ønskesituasjon, har seniorrådgiver Astrid Flesland i Datatilsynet tidligere uttalt til digi.no. Datatilsynet har vært tvunget til å behandle saker med fingeravtrykk på lik linje med fødselsnummer fordi det feilaktig er blitt plassert under samme paragraf i Personopplysningsloven, og dermed også lovmessig må behandles likt.

    Les også:

Datatilsynet har siden februar ønsket å endre Personopplysningsloven. De vil skille ut fingeravtrykk i en egen paragraf, for å gjøre det mulig å bruke metoden som legitimasjon.

Nå har Personvernnemnda overprøvd avslaget til Tysvær kommune, som nå for lov til å bruke fingeravtrykk som innlogging.

Dette vil også åpne for andre bedrifter som har tidligere fått avslag. Det skal være fire andre saker som nå ligger til behandling i Personvernnemnda, skriver Aftenposten

Datatilsynet er glad for vedtaket, som har vært skeptisk til at fødselsnummer og fingeravtrykk har framstått på lik linje i Personopplysningslovens paragraf 12. Loven framholder at identifikasjonsmidler bare nyttes når det er saklig behov for sikker identifisering og når metoden er nødvendig for slik identifisering.

Loven ble utformet i 2001, før det var særlig aktuelt for norske bedrifter å innføre pålogging med fingeravtrykk.

– Fødselsnummer og fingeravtrykk har vesentlige forskjeller, mente Flesland som i oktober håpet på en kjapp avgjørelse enten i 2007 eller 2008.

Nå ser det altså ut til at avgjørelsen har blitt enda kjappere, ettersom Tysvær kommune allerede har fått tillatelse.

Til toppen