JUSS OG SAMFUNN

Bedrifter ønsker ikke personvernombud

Svært få bedrifter følger Datatilsynets oppfordring om eget ombud for personvern.

5. des. 2006 - 07:23

Datatilsynet ønsker klare retningslinjer for ansattes og lederes bruk og tilgang til e-post og Internett.

Behovet er blitt ekstra spisset etter de sakene i fjor rundt innsyn i e-post hos Vinmonopolet og Redningsselskapet. Men det er fortsatt stor uklarhet blant ansatte og ledere rundt hvilke retningslinjer som faktisk gjelder.

Datatilsynet er derfor interessert i at så mange bedrifter som mulig oppretter egen personvernombud i sine bedrifter.

Men bedriftene vegrer seg for å tilsette personvernombud. Til tross for at personvernloven ble virksom i 2001, er det foreløpig bare rundt 150 bedrifter i Norge som har ansatt egen personvernombud. Av de 150 bedriftene som har personvernombud, utgjør seks IT-bedrifter. Det skal være rundt 54 personvernombud i Norge.

Informasjonsrådgiver i Datatilsynet Charlotte Erikstad mener at fire til fem av disse 54 kan være såkalt eksterne personvernombud, altså advokater som har fått oppgaven å føre tilsyn med personvernet i flere bedrifter.

Til sammenligning har Sverige 4000 ombud i 20 000 bedrifter.

Norge har hatt en treg start, men Erikstad mener det begynte å løsne etter nyttår. Da var det bare 19 personvernombud i Norge.

Kjetil Rognsvåg er personvernombud for flere Telenor-selskaper. Hans oppgave er å verne om personopplysninger til både ansatte og kunder. Typiske spørsmål fra kunder kan være hvem har tilgang til MMS-meldinger, hvordan kundeinformasjon lagres, eller hvor lenge selskapet tar vare på e-posten fra kunder.

Ansatte kan spørre om hvem som har tilgang til personalmapper, sjefens tilgang til ansattes e-post eller tilgang til lydopptak som tas enten i opplæringssammenheng eller i salgssamtaler ved bekreftelse av kundesalg.

– Først og fremst er det proaktive tiltak jeg jobber med for å skape trygghet og kunnskap i bedriftene om hvordan man skal behandle personopplysninger, forteller Rognsvåg til digi.no.

Han mener at det å tolke lovverket ikke alltid er like enkelt, og at personvernombudet skal skape klarhet i mange forskjellige lover fra personvern til arbeidsmiljøloven, arkivloven og bokføringsloven.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.