IT-NORGE

– Bedrifter skryter av at de bare ansetter seniorer. Hvem gjør da junioroppgavene?

Dessuten er de yngste gjerne de råeste utviklerne, mener Mesan-sjefen.

24. feb. 2016 - 07:00

– Vi tillater oss å være litt nerdete. Også når det gjelder musikk, sier Gorm Hedløy, administrerende direktør i konsulentselskapet Mesan.

Bak ham henger et bilde av avdøde Nirvana-vokalist Kurt Cobain. Hva som er så nerdete med han vet vi ikke. Hvem liker vel ikke Nirvana?

Som så mange andre IT-selskaper skal det være gøy å jobbe i Mesan. De ansatte drar på skiferier og har kinokvelder. Men foruten resepsjonen ser det ut som et ganske vanlig kontorlandskap.

De fleste pultene er tomme. Nesten alle de noen-og-åtti konsulentene er ute hos kunder. Et godt tegn.

– I oppstarten var det litt blest rundt oss. Vi var gasellebedrift og greier. Siden det har vi vokst jevnt og trutt, forklarer han.

I fjor økte omsetningen med 15 prosent, og de er utsolgt en god stund fremover. Nå mangler de bare folk for å fortsette veksten. Rettere sagt: De riktige folkene. Dette er de langt fra alene om.

– De yngste er de råeste utviklerne

– Seniorutviklere, UX-eksperter, prosjektledere, løsningsarkitekter. Det er ikke vanskelig å få tak i dem, men å få tak i de flinkeste av de flinke er ikke lett, forklarer han.

– En samlet IT-bransje skriker etter nye mennesker, men er det egentlig bare seniorer dere vil ha?

– Når noen hyrer inn en konsulent forventer de gjerne en spesialist. Likevel trenger vi folk på alle nivåer. Noen bedrifter skryter av at de kun ansetter seniorer, men hvem er det da som ender opp med å gjøre junioroppgavene? spør han.

– Vi er verdenskjente på Blindern og NTNU. Det er ofte de yngre som er de råeste programmererne, de beste unge programmerer svært raskt og med høy kvalitet. Hvert år tar vi inn unge folk og bygger de videre.

Det er få konsulenter i det åpne kontorlandskapet. Et godt tegn. Selskapets ressurser er utsolgt en god stund fremover. Foto: Erlend Tangeraas Lygre.
Det er få konsulenter i det åpne kontorlandskapet. Et godt tegn. Selskapets ressurser er utsolgt en god stund fremover. Foto: Erlend Tangeraas Lygre.

Bekk og Knowit største konkurrenter

Kjernevirksomheten er systemutvikling, kundene fordeler seg omtrent likt mellom offentlig og privat sektor.

På kundelisten har de blant annet Møllergruppen, Postnord, NRK, Tolletaten, forskningsrådet og kulturrådet. For sistnevnte har de laget et saksbehandlingssystem, som skal gjøre det langt raskere å behandle søknader fra kunstnere og andre.

– Hvis over 70 prosent av de ansatte bruker mer enn 70 prosent av tiden sin foran en PC, må man begynne å se på IT som noe annet enn kun et støtteverktøy.

De anser Knowit og Bekk som sine største konkurrenter. Selskapet styrer unna de store milliardoppdragene. Disse har Hedløy verken nok folk - eller spesielt lyst - til å utføre.

– Verden endrer seg så fort at dersom du begynner på noe stort, vil mye ha endret seg innen du er ferdig. De største løsningene kan de største aktørene få knive om seg imellom, påpeker Hedløy.

– Spis elefanten i småbiter

I en kronikk i Finansavisen går han til orde for en splitt og hersk-filisofi, og oppfordrer aktørene til å gjøre 2016 til «et år for de små og veldrevne prosjektene».

Ved å dele opp i moduler kan man hente ut fordelene raskere, og man slipper å feile, mener han.

Og å feile er noe 40 prosent av de store prosjektene ender opp med å gjøre, skal man tro en undersøkelse fra McKinsey.

– Digitalisering er en stor oppgave, men det betyr ikke at den må løses i et jafs. Spis heller elefanten i småbiter, forklarer han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.