Bedrifter sparer store beløp på e-faktura

Det har tatt tid, men nå tilbyr over 300 bedrifter e-faktura. De sparer store beløp.

Det har tatt tid, men nå tilbyr over 300 bedrifter e-faktura. De sparer store beløp.

Nordmenn ligger langt fremme i bruk av nettbank, men bare 30 prosent av nettbankkundene har hittil gjort avtale om e-faktura.

– Dette kan være skepsis mot å bryte et kjent mønster som man er blitt fortrolig med fra nettbanken og redselen for å miste kontroll, sier informasjonssjef Stein-Arne Tjore i BBS til digi.no.

Men det er ingen tvil om at e-faktura nå vokser i bruk og at det gir besparelser både for kunde og bedrift.

Siden nyttår er det inngått over 800 000 nye e-fakturaavtaler. Forventet volum i år tilsier nærmere 9,5 millioner regninger. Rundt 650 000 nordmenn, omtrent 30 prosent av nettbankkundene, benytter seg av tjenesten. I gjennomsnitt har hver person 3,1 e-fakturaavtaler, viser en ny undersøkelse.

306 bedrifter er nå registrert med e-fakturaavtale. ERP-leverandører har som standard lagt inn e-faktura som egen modul eller som en tilleggsmodul for å gjøre tjenesten lettere tilgjengelig for bedrifter.

Ifølge Tjore er det bedrifter med stort kundevolum og med fast og stabil kundemasse med repeterende kjøp, som tjener på å ha e-fakturaavtaler.

Det kan være leverandører av strøm, aviser, telefon, barnehage, kommunale avgifter og kredittkort som kan spare inn både på administrasjon og porto.

Med e-faktura slipper man å skrive ut papirfakturaen, administrere det og legge det i konvolutt med frimerke og postgang. Denne kostnaden varierer alt etter hva slags økonomisystem man har fra 25 kroner til 100 kroner.

Med et forsiktig anslag på 25 kroner per faktura, vil en bedrift med 20 000 kunder bare ved å få fem prosent av sine kunder til å bruke e-faktura, spare 100 000 kroner i året, gitt at hver kunde får én regning hvert kvartal.

– Dette illustrerer hvor mye det er å spare, og at vi fort snakker om flere hundre tusen kroner i året ved et visst volum, sier Tjore.

For nettkunden er det foruten bedre kontroll, også raskere og utføre nettbetalingen. Isteden for å taste inn opptil 25 sifre i KID-nummeret, kan brukeren bare trykke ok til nettbanken på fakturaen som allerede er tastet inn på forhånd.

Også bedrifter velger nå å utveksle e-faktura til andre bedrifter.

Nordea har i samarbeid med BBS lansert en eFaktura B2B, elektronisk faktura for bedrift-til-bedrift tilpasset det norske markedet. Skanska Norge som fakturamottaker og Bautas som utsteder er de to første bedriftene i Norge som har tatt Nordea-løsningen i bruk.

Skanska Norge mottar nesten 260 000 fakturaer årlig.

Nordea blir med dette den første banken i Norge som kan tilby en standardløsning tilrettelagt for både små og store bedrifter, samtidig som den støtter e2B-formatet.

For Skanska koster det mellom 10 og 20 kroner mer å behandle papirfakturaer enn elektroniske fakturaer. 1500 av Skanskas leverandører har Nordea som bankforbindelse.

– Jeg håper mange av dem vil begynne å bruke eFaktura. Med vårt volum på innkomne fakturaer er det penger å spare på å øke antall elektroniske fakturaer, sier Alv Bjørnsen, økonomisjef konsern i Skanska Norge.

I Finland har tilsvarende løsning fra Nordea vært i markedet i snart to år, og allerede

35 000 bedrifter har tatt den i bruk.

Til toppen