Bedring i sikte for spionvern

Spionvare-problemer belaster IT-avdelingene enormt, men hjelpen begynner nå å komme.

Spionvare-problemer belaster IT-avdelingene enormt, men hjelpen begynner nå å komme.

Lenge ignorerte antivirus-leverandørene spionvare-trusselen og uten gode, sentralt styrte verktøy har ikke IT-sjefene innført sentralt utrullede og administrerte løsninger.

Uten kontroll over at brukere installere, oppdaterer og skanner er spionvare blitt et stort problem i næringsliv og offentlig sektor og belaster brukerstøtte enormt, mener analyseselskapet Gartner.

Det dårlige vernet gjør at Gartner tror at spionvare-problem står for så mye som 20-40 prosent av alle telefoner til intern brukerstøtte/IT-avdelingene. Hittil har IT-sjefen som har forsøkt å takle problemene måtte ty til frittstående programmer som Ad-Aware og andre programmer som ikke kan styres sentralt.

Først nå begynner hjelpen å komme på plass og ironisk nok spår Gartner en mørk fremtid for de frittstående leverandørene som hittil har løst problemene. For bedrifter ønsker ikke å installere enda en klient som skal belaste maskinene og som må administreres separat.

Dette favoriserer antivirus-leverandørene som nå girer opp på vern mot spionvare, mener Gartner. De kan legge til spionvare-rydding til klientene som allerede er utplassert på maskinene, for de fleste har nå installert antivirus på sine PC-er.

Med oppkjøp og utvidelser har de største antivirus-leverandørene utvidet sine tilbud, påpeker Gartner.

Analyseselskapet råder sine kunder til å lete etter eller vente på løsninger som kan administreres sentralt. Har man allerede antivirus fra en leverandør, bør man kunne presse leverandøren til gi spionvare-vern gratis.

Det er også forskjeller i hvordan systemene leter: Skjer det i etterkant eller blokkeres spionvare? I dag finner dessuten de beste løsningene bare 60-70 prosent av alle spionprogrammer. Press leverandørene slik at dette økes, sier Gartner.

Computer Associates kjøpte PestPatrol og vil trolig gi IT-sjefene sentral kontroll i tredje kvartal i år. Spionkontroll koster ekstra.

McAfee har lansett McAfee Anti-Spyware Enterprise, et tillegg til McAfee ePolicy Orchestrator og koster penger når selv om man har antivirus fra McAfee.

Symantec gir spionvern i Symantec AntiVirus 10 og Symantec Client Security 3 som kom i mars. Løsningene er sterke og utvidelsen er gratis for eksisterende kunder.

Microsoft kjøpte opp Gigant og kommer med en sentralstyrt utvidelse i tredje kvartal i år, spår Gartner. Dette blir primært et tilbud til små og mellomstore selskaper, for løsningen er ikke integrert med den kommende antivirus-løsningen.

Trend har utvidet sin OfficeScan i april og 7.0 versjonen imponerer, mener Gartner, men påpeker at skanningen foregår til fastsatte intervaller, ikke i sanntid.

Til toppen