Begrenset interesse for smart-ur

Vil Apple Watch gjøre det bedre?

Begrenset interesse for smart-ur
Bilde: Google

Analyseselskapet Canalys kom denne uken med en rapport om markedet for smart-ur i 2014. Den forteller at det i fjor ble solgt 4,6 millioner smarte, kroppsnære bånd av med høyst ulik funksjonalitet.

Mange aktører
Android Wear-plattformen blir spesielt nevnt i rapporten. Denne ble tilgjengelig i fjor sommer. Til sammen ble det levert mer enn 720 000 slike enheter fra ulike leverandører i fjor. Motorola er den klart største av disse, ifølge Canalys. LGs runde G Watch R skal ha solgt betydelig bedre enn den originale G Watch-utgaven. Asus og Sony kom med Android Wear-produkter først på slutten av fjoråret.

Mens Android Wear er en nykommer, har andre plattformer vært på markedet betydelig lenger. Pebble skal ha levert ganske nøyaktig 1 million enheter fra lanseringen i 2013 og fram til utgangen av 2014. Salget omtales som fortsatt solid mot slutten av året, noe som trolig skyldes kontinuerlige programvareoppdateringer, økt app-utvalg og prisfall.

Det er likevel Samsung som største leverandøren, ifølge Canalys. Samsung har lansert seks enheter, fordelt på flere ulike plattformer, de siste 14 månedene. Canalys mener likevel at selskapet sliter med å holde kundene engasjert og at selskapet vil måtte jobbe hardt for å tiltrekke seg utviklere til Tizen-plattformen.

Xiaomi har på sin side levert mer enn en million enheter av selskapets forholdvis enkle Mi Band i Kina.

Canalys mener at alle øyne nå er rettet mot Apple og selskapets Watch-produkt, som kommer i april. Analyseselskapet mener at Watch vil føre til betydelig vekst i markedet for kroppsnær teknologi.

Canalys-analytikeren Daniel Matte mener at Apple har gjort de rette valgene med selskapet WatchKit-verktøykasse for programvareutvikling, slik at batteritiden maksimalisert.

– Apple Watch vil tilby ledende energieffektivitet, sier Matte.

– Android Wear er nødt til å forbedres betydelig i framtiden, og det tror vi vil skje.

Canalys skiller mellom grunnleggende bånd som kan fungere som tilleggsutstyr til smartmobiler, men ikke kjøre tredjepartsapplikasjoner, og smarte bånd som er tilsvarende enheter, men med støtte for kjøring av tredjepartsapplikasjoner.