Begrenset nytte av tokjernet Pentium

Vanlige brukere vil ikke tjene så mye på Intels kommende tokjernede prosessorer, viser de første testene.

Vanlige brukere vil ikke tjene så mye på Intels kommende tokjernede prosessorer, viser de første testene.

Flere amerikanske nettsteder har testet tidligere utgaver av Pentium 4 med doble kjerner. Testene viser ikke overraskende at svært mye programvare ikke kjører raskere på to kjerner, rett og slett fordi de ikke er laget for å utnytte en slik arkitektur. Programvare som er delt opp i flere tråder, kan derimot ha en hel del å hente. Dette gjelder ikke minst programvare for redigering eller konvertering av lyd og video.

I tillegg kan doble kjerner selvfølgelig nyttiggjøres av brukere som kjører flere aktive programmer på én gang, for eksempel at man en tung prosess i bakgrunnen samtidig som man jobber med produktivitetsprogrammer eller spill i forgrunnen.

En faktor som også vil ha stor betydning, er at Pentium D 800-serien, som de dobbeltkjernede prosessorene vil hete, koster mer enn vanlig Pentium 4 med tilsvarende klokkehastighet. Dessuten vil ikke Pentium D ha støtte for Intels HyperThreading-teknologi.

Ifølge Tom's Hardware Guide er prisen på Pentium D 820, 830 og 840 henholdsvis 241 dollar, 316 dollar og 530 dollar. De tre prosessorene skal ha klokkehastigheter på henholdsvis 2,8 GHz, 3,0 GHz og 3,2 GHz.

Pentium 4 med tilsvarende klokkehastighet koster ifølge Intels prisliste henholdsvis 163 dollar, 224 dollar og 273 dollar. Den rimeligste av disse er 520J, som kun har 1 MB sekundært hurtigminne. De øvrige Pentium 4-brikkene har 2 MB med slikt minne, mens Pentium D er utstyrt med 1 MB cacheminne per kjerne.

Pris/ytelsesforholdet er for de fleste bruksområder betydelig bedre for vanlig Pentium 4 enn for Pentium D. Dette betyr at Pentium D foreløpig vil være en løsning for de med spesielle krav.

Dette vil nok endre seg etter hvert som ny eller oppdatert programvare kommer til. Mange programmer vil kunne bygges om slik at de i større grad kan utnytte fordelene med å ha tilgang på to kjerner. På serversiden er svært mye programvare tilpasset nettopp dette, selv om kjernene her foreløpig er fordelt på flere separate prosessorer.

Prosessorer med mer enn én kjerne kan også føre til økte programvarekostnader, fordi enkelte programvareleverandører anser en prosessor med to kjerner som to separate prosessorer. De er få programmer for vanlige PC-er som er priset i forhold til antallet prosessorer på PC-en.

digi.no har kommet over tre forskjellige tester av Pentium D eller Pentium Extreme Edition med doble kjerner:

Til toppen