Begynnende mangel på IT-folk i Norge

IT-næringen er i full blomst, og antallet ledige IT-stillinger ryker i været, viser tall fra Aetat.

IT-næringen er i full blomst, og antallet ledige IT-stillinger ryker i været, viser tall fra Aetat.

Helt siden annen halvdel av 2004 har det gått jevnt og trutt oppover for IT-næringen.

Ledighetstallene fra april måned viser 1509 ledige IT-folk, som er 686 færre i forhold til april i fjor.

    Les også:

Ledigheten blant IT-folk har gått kraftig ned i forhold til årene mellom 2001 til 2004, som på det meste hadde i underkant av 3 000 ledige per måned. Det store ledighetstallet skyldtes etterdønningene av dot.com bølgen som nærmest støvsuget markedet for arbeidskraft i 2000.

Nå synes optimismen å ingen ende ha. Dette er noe den sterke stigningen i antall stillinger gir en god pekepinn på.

I april var det 994 ledige stillinger innen IT-relaterte jobber, som er 71 prosent flere ledige stillinger i forhold til april i fjor.

Og det er bare de offiselle stillingsmarkedet: Veldig mange ledige jobber utlyses ikke, men går gjennom bekjentskap eller det såkalte grå stillingsmarkedet.

Det begynner nå å bli en mangel på IT-folk. Mange begynte allerede i fjor å fortelle digi.no at de var slet med å rekruttere og siden har det altså blitt verre.

- Vi merker et ekstremt stort sug etter IT-folk, forteller underdirektør Hans Kure til digi.no.

Han framholder at IT er blant de næringer som man nå merker størst nedgang i ledighet med 31 prosent reduksjon i april. Til sammenligning gikk ledigheten samlet sett ned 21 prosent.

Alle måneder hittil i år har hatt en stor vekst i antall ledige stillinger målt måned for måned i forhold til året før.

Januar hadde 76 prosent flere ledige stillinger i forhold til januar året 2005, feburar 66 prosent flere stillinger, mars 22 prosent flere stillinger og sist april med altså 71 prosent flere stillinger.

Det er spesielt ledige med erfaring som systemutviklere og programmerere som lettest får jobb. I april var det 640 ledige stillinger innen denne kategorien.

Kure framholder likevel at det kan være noen av de ledige som fortsatt sliter med å få jobb, enten som følge av høy alder eller udatert og lite relevant kompetanse i en bransje som hele tiden må være i endring.

Aetat har fra mars inkludert ledige innen området elektronikk og telekommunikasjon, operatører av kringkasting og telekommunikasjonsustyr og operatører av optiske lyd og bilde-systemer under gruppen IKT-ledige.

Til toppen