BEDRIFTSTEKNOLOGI

Behold dine Amiga-programmer

Cloantos Amiga Forever består av flere Amiga-emulatorer for PC. Blant disse finner man WinUAE, en komplett Amiga-emulator for Windows. digi.no har sett nærmere på produktet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. juli 1998 - 12:34
the real thing

CloantoUAEFellowWinUAE

Kickstart 3.0
Workbench 3.1


Du kan starte opp WinUAE på to forskjellige måter, enten standard eller manuelt konfigurert. Det virker som om en må bruke manuell konfigurasjon hvis en ønsker å ha med enheter som lydkort og CD-ROM-spiller. Disse konfigurasjonene kan lagres, slik at det er raskt gjort å starte opp emulatoren etter at du først har konfigurert den. Du kan her også stille inn hvor mye minne du ønsker at emulatoren skal ha tilgjengelig fra hver av de tre typene Chip, Fast og Z3-Fast.

Vel inne i selve emulatoren har du følelsen av å bruke en Amiga. Nå består en Amiga av en rekke maskinvarekomponenter som alle må emuleres. Ikke alle de emulerte komponentene yter like godt. Ifølge Tor Rune Skoglund, daglig leder av DataKompaniet, tilsvarer emulatorytelsen på en Pentium 133 MHz maskin omtrent en Amiga 500. Det er vanskelig å sammenlikne dette, da vi ikke hadde noen virkelig Amiga tilgjengelig, men det meste gikk rimelig kjapt og fritt for hakking når vi ikke kjørte andre tunge applikasjoner samtidig i Windows. Noen voldsom ytelse så vi likevel ikke, men det hadde vi heller ikke forventet.

Maskinvarestøtte for PC-en er ikke noe problem. Windows fungerer som et grensesnitt mellom maskinen og emulatoren, slik at emulatoren utnytter informasjonen den får fra operativsystemet. Det eneste problemet mange vil støte på, er å lese fra og skrive til Amiga-formaterte disketter. En vanlig diskettstasjon for PC kan ikke greie dette uten en spesiell diskettstasjonkontroller. Derimot er det mulig å koble sammen PC-en med en Amiga via seriellporten, slik at du kan bruke diskettstasjonen på Amigaen. Den nødvendige programvaren følger med Amiga Forever-pakken, og etter at programvaren er installert, har brukeren ikke lenger behov for en skjerm på Amigaen, da denne greier jobben alene.

Selv om du kanskje ikke lenger har programvare til Amiga, eller kanskje du aldri har hatt det, så fortvil ikke. Aminet eksisterer i beste velgående. Her kan du hente ned massevis av programvare som er gratis eller shareware. Selv om antall nye programmer per uke ikke er så stor som i Amigaens glansdager, dukker det stadig opp noe nyttig. Det finnes også endel kommersiell programvare å få kjøpt.

Med i Amiga Forever-pakken følger det med Personal Paint 7.1, som er et bildebehandlingsprogram for punktgrafikk, samt et program for å konvertere fra dokumentformatet til Amiga til rikt tekstformat (RTF).

Alle de Amiga-spesifikke filene og programvaren som følger med, kan brukes sammen med hvilken som helst Amiga-emulator, uansett plattform, samt på virkelige Amigaer.

Alt i alt er nok Amiga Forever og UAE mest for brukere som ønsker å kjøre et Amiga-grensesnitt på sin PC, for de som kanskje savner Amiga litt og ønsker å gjenoppdage hvordan det var, samt andre spesielt interesserte. Skal du få skikkelig nytte av emulatoren, må du ha en temmelig kraftig PC, i hvert fall en Pentium II med mye minne.

Cloanto Amiga Forever importeres og selges i Norge av DataKompaniet i Trondheim. Prisen er 540 kroner eksklusiv mva.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra