RESULTATERFINANS

Behold ditt norske domene

Bjørn Nordlund fikk sinte advokatbrev fra wapforum.org etter at han registrerte adressen wapforum.no. Her er hva du bør gjøre:

19. juni 2000 - 15:31

Flere amerikanske bedrifter forsøker seg på hva som kan kalles omvendt domenetyveri. Med friske metoder forsøker bedriftene å skaffe seg Internett-adresser de ikke har krav på.

En rekke norske bedrifter har fått sinte brev fra svært alvorlige amerikanske advokater. Brevene har kommet dumpende etter at bedriftene registerte forskjellige navn og ord som norske internett-adresser med (.no-endelse). Problemet er at navnene allerede er registert med enten .com, org og .net-endelse i USA.

Bjørn Nordlund er redaktør i wap-informasjonstjenesten wapforum.no. Like etter åpningen fikk han følgende brev:

"WAP Forum har nylig blitt oppmerksom på ditt bruk av WAP Forum-varemerke i ditt internett-navn "wapforum.no". WAP Forum er varemerket til Wireless Application Protocol Forum Ltd, og du har ikke lov å bruke det. Vennligst bekreft at du vil stoppe å bruke "WAP Forum" merkenavnet øyeblikkelig. Hilsen J. Stevens Homan,International Trademark Coordinator,The WAP Forum"

Men digi.no har sjekket opp saken og fått en krystallklar konklusjon fra Nærings og Handelsdepartement (NHD).

- Amerikansk lov gjelder ikke i Norge. Hvis du vil beskytte et navn i Norge, må du registere et varemerke hos Patentstyret og en bedrift/organisasjon i Brønnøysundregisteret. Kun med det siste får du en norsk Internett-adresse, sier Kari Bjørke, underdirektør og ansvarlig for firmalovgivningen i NHD til digi.no.

- Jeg svarte at vi hadde vårt på det tørre i det første brevet. Etterpå fikk jeg et nytt brev som jeg ikke har svart på. Siden har jeg ikke hørt mer, forteller Nordlund.

- Ville wapforum sikre seg rettighetene til wapforum.no måtte de registere seg i Norge. Men registerer du Internett-adresser i USA under .com, net og org-endelse, kan amerikanske selskaper anklage deg for domenetyveri, sier Bjørke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.