Behold tastaturet litt til

Til høsten skulle du kunne kaste tastaturet og lest inn tekst på PC-en din, lovet Nordisk Språkteknologi. Men nå er selskapet forsinket. Her er de nye planene:

Til høsten skulle du kunne kaste tastaturet og lest inn tekst på PC-en din, lovet Nordisk Språkteknologi. Men nå er selskapet forsinket. Her er de nye planene:

Nordisk Språkteknologi (NST) planla en rekke produkter for å konvertere tekst til tale og omvendt, men nå er selskapet forsinket. Årsaken er deres partner, belgiske L&H, som holder på å gå konkurs etter finansielt rot.

Mens ledelsen i Lernout & Hauspie (L&H) sitter i fengsel, arbeider Geir-Arne Veglo, administrerende direktør i NST, med å rydde opp.

Det er utvilsomt tungt, for L&H leverte språksystemene NST skulle tilpasse til de nordiske markedene, og L&H skulle selge mange av de ferdig produktene. Etter bruddet skaper NST derfor sitt eget nordiske salgs- og markedsapparat.


- Vi er ferdig med NSTs del av programmet for diktering på svensk, men det er L&H som har kontroll over produktet, forteller Veglo. NST skulle få en andel av salget, men det er helt usikkert om og når programmet kommer i salg.

Veglo arbeider med å skaffe seg en ny teknologipartner. Han trenger et nytt system han kan tilpasse og legge inn de nordiske språkene i. Det finnes en rekke aktører, blant annet IBM og Philips, som har dikteringssystemer. Philips selger en svensk pakke.

- Vi skulle lansere en norsk og dansk dikteringspakke til høsten basert på L&H-systemene. Disse pakkene må baseres på et annet system og kommer ikke før til neste år. Vi har forhandler fremdeles, sier Veglo til digitoday.no.


NST har utsatt sin planlagte stil og gramatikkontroll - for nå lager Universitetet i Oslo en norsk gramatikksjekk til Microsoft Office XP som lanseres til sommeren.


NST har gjennom L&H-samarbeidet foreløpig solgt to produkter. Dette er tyngre, serverbaserte systemer til NSB og Telenor. Det ene tolker stemmer og lar deg bestille togbilletter, mens det andre leser opp epost over mobiltelefonen.

- Det var L&H som stod som leverandør - nå er det vi som skal selge, forteller Veglo.

Veglo kvitter seg også med L&H på andre måter. Det belgiske selskapet eide 20 prosent av NST, men er etter to fersk emisjoner redusert til ca. 2 prosent. De eksisterende eierne skjøt inn 24 millioner kroner til pari-kurs - 10 kroner. Sammen eier nå Telenor Venture og SND Invest litt over 50 prosent, forteller Veglo.

Med en ny teknologipartner på plass planlegger NST et agressivt løp til høsten.
- Vi skal kjøre en åpen emisjon for å finansiere en nordisk ekspansjon, forteller Veglo, men han vil ikke si hvor mye selskapet skal hente inn.

NST har allerede tatt første skrittet - i går begynte en nordisk markedsdirektør - med adresse i København.

Til toppen