– Behold Windows XP!

Ikke verdt å oppgradere. Vær heller kreativ, foreslår Ovum.

– Behold Windows XP!
Hvis du ennå ikke har kvittet deg med Windows XP kan du like gjerne la være, mener analyseselskapet Ovum. Bilde: Jeff Christensen/Getty Images/All Over Press

Windows XP er en av Microsofts lengstlevende produkter. En dundrende salgsuksess som trass lansering for 13 år siden fortsatt er svært utbredt.

Med mindre enn ett år igjen før produktstøtten avvikles, har flere advart at det er på høy tid å oppgradere.

Det mener ikke analyseselskapet Ovum. Bedrifter som ennå ikke har somlet seg til å oppgradere operativsystemet kan like gjerne la være.

– Behold Windows XP. Vær kreativ i stedet, slår de fast.

Selskapet anslår at 28 prosent av dagens Windows-maskiner i bedriftsmiljø benytter det tilårskomne operativsystemet, mens tilsvarende tall for Windows 7 er 70 prosent.

Det mest opplagte rådet er at sinkene oppgraderer til Windows 7 slik flertallet har gjort, men Ovum kommer i stedet med andre anbefalinger.

– Kostnaden ved å oppgradere hundrevis eller tusener av stasjonære og bærbare pc-er med nytt operativsystem er betydelig både i tid og penger. Virksomhetene bør derfor vurdere å heller investere i kreative prosjekter, sier Ovum-analytiker Richard Edwards i en pressemelding.

Forutsetningen er at Windows XP-systemet er utstyrt med de siste feilfiksene, oppdatert sikkerhetspakke og at den for lengst utdaterte Internet Explorer 6 er erstattet med en mer moderne nettleser.

– I så fall er det ingen grunn til å tro at livet etter 8. april 2014 (da produktstøtten til XP avvikles) blir noe annerledes enn før, hevder han.

Ovum kommer med konkrete anbefalinger for hvordan denne gruppen av bedriftsbrukere kan være «kreative».

Ett forslag er å vurdere å innføre desktop-virtualisering, som sammen med applikasjonsvirtualisering og tilhørende infrastruktur (VDI) kan sørge for sentralisert kontroll og administrasjon med de gamle maskinene uten de største utgiftene.

Alternativt anbefaler Edwards at bedrifter vurderer å erstatte Windows XP-baserte bærbare pc-er med nettbrett eller rene nettbaserte enheter.

Argumentet hans er at en Windows-bærbar er «overkill» for svært mange ansatte ute i felten på oppdrag. Han hevder også at de er langt dyrere i drift og support enn nettbrett basert på Android, Apples iOS eller en nettmaskin basert på Google Chrome OS.

    Les også: