JUSS OG SAMFUNN

Beijing tyst om overvåking

Advokat ba om innsyn i Kinas svar på NSA.

Kinesisk advokat prøvde seg på en «frekkis» da han søkte om innsikt i hvordan landet overvåker innbyggerne sine. Det endte, kanskje ikke så overraskende, med et avslag på søknaden.
Kinesisk advokat prøvde seg på en «frekkis» da han søkte om innsikt i hvordan landet overvåker innbyggerne sine. Det endte, kanskje ikke så overraskende, med et avslag på søknaden. Bilde: PantherMedia / Alexander Drechsel
21. feb. 2014 - 14:36

Etter avsløringene av den omfattende overvåkingen av tele- og datavirksomhet i USA fra etterretningsorganisasjonen NSA, søkte en kinesisk advokat myndighetene om tilsvarende opplysninger for Kina.

Men Folkerepublikken ville ikke informere om overvåkingen av folket. Søknaden ble avslått av Departementet for offentlig sikkerhet.

Advokat Xie Yanyi (38), som har forsvart kinesiske opposisjonelle, journalister og medlemmer av Falun Gong, sier til New York Times at han søkte av to grunner: Han ville gjerne vite hvor omfattende overvåkingen var, og han ville få fram et poeng.

For mens opplysninger om økende overvåking i USA, er Kina en stor, svart eske, mener han. Og det til tross for at loven forplikter myndighetene til å gi befolkningen slike opplysninger.

– Det går ikke an å sammenligne det som skjer i USA med det som skjer her, sier Xie.

– Se på Baidu og Google, sier han.

Baidu er Kinas største søkemotor på internett.

– Google har visse problemer. Men Baidu er fullstendig i myndighetenes lomme, sier han. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.