JUSS OG SAMFUNN

Bekjemper selvmord med lønnsøkning

Etter enda et selvmordsforsøk, tenker Apple-leverandør Foxconn nye tanker.

28. mai 2010 - 10:29

I går prøvde enda en ung arbeider ved elektronikkfabrikken til Foxconn i den sørkinesiske byen Shenzhen å begå selvmord, ved å skjære seg i håndleddene. Taiwan-baserte Foxconn, også kjent som Hon Hai Precision Industry, sysselsetter 420 000 (dette tallet oppgis av Reuters etter en presseomvisning på stedet) arbeidere ved anlegget i Shenzhen, der det framstilles bærbare pc-er og forbrukerelektronikk til blant annet Apple, Dell, HP, Sony og Nokia. Selvmordsforsøket i går er det trettende siden nyttår. Onsdag greide en annen arbeider å drepe seg ved å hoppe ut av et sovesalsvindu, i det tiende selvmordet ved anlegget i Shenzhen siden nyttår.

    Les også:

Hittil har fabrikkledelsen reagert ved å legge ut sikkerhetsnett utenfor vinduene til sovesalene, etablere et nødnummer for suicidale arbeidere, opprette et omsorgssenter for ansatte, og trekke inn en gruppe buddhistiske munker som skal be for arbeiderne. Dessuten skal eksperter og rådgivere være stilt til disposisjon for samtaler med ansatte.

Under en presseomvisning tidligere i uken avviste fabrikkledelsen anklager om dårlig arbeidsmiljø.

De viste stolt fram et svømmebasseng inne på fabrikkområdet. Journalister beskriver ellers et enormt og lukket område der 420 000 mennesker arbeider og lever, med produksjonsanlegg, høye tårn med sovesaler, banker, spisesteder og gater med palmetrær.

I dag melder byråene at Foxconn tenker å øke minimumslønna med rundt 20 prosent.

Talsperson Edmund Ding sier til Reuters at økningen har vært under planlegging en stund. Han kunne ikke fortelle når de faktisk skal gjennomføres.

Ifølge analyseselskapet Citi vil en lønnsøkning på 20 prosent koste Foxconn rundt 84 millioner dollar og true lønnsomheten i produksjonen.

Analytiker Vincent Chen i Yuanta Securities mener det ikke stemmer. Han sier at lønn utgjør bare 2 prosent av kostnadene til anlegget i Shenzhen og at en lønnsøkning på 20 prosent ikke vil være oppsiktsvekkende. Foxconn har tidligere hevet lønningene med 50 prosent uten at det har påvirket lønnsomheten negativt, sier han.

Begynnerlønna for en Foxconn-arbeider i Shenzhen skal ligge på rundt 900 yuan, det vil si 130 dollar.

I praksis er det mye overtid, til timesatser opptil 50 prosent over grunnsatsen. Financial Times oppgir en typisk månedslønn på 2000 yuan, inkludert overtid, etter å ha snakket med flere ansatte. En arbeider sier til Reuters at et rykte om at Foxconn utbetaler 100 000 yuan til etterlatte etter selvmordere kan friste flere til å drepe seg selv.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.