Bekrefter at OOXML blir ISO-standard

Microsofts OOXML-format er godkjent, og nå går startskuddet for kampen om hvilke formater staten skal bruke.

Bekrefter at OOXML blir ISO-standard

Microsofts OOXML-format er godkjent, og nå går startskuddet for kampen om hvilke formater staten skal bruke.

Tidligere i dag kom det lekkasjer fra ISO-møtet der det ble hevdet at Microsofts OOXML-format ville bli godkjent med hårfin margin.

    Les også:

Nå har den offisielle pressemeldingen fra ECMA blitt sendt ut, og den bekrefter at Microsofts OOXML-format har blitt godkjent som ny ISO-standard.

Microsoft var avhengig av støtte fra minst to tredjedeler av stemmelandene, samt at maksimalt en fjerdedel kunne si nei.

Det oppnådde de med relativt god margin, og sieren var dermed ikke så hårfin som tidligere rapportert. 75 prosent av medlemslandene sa ja til OOXML, og bare 14 prosent sa nei.

Ecma skriver i sin pressemelding at uavhengige programvareleverandører som Apple, Corel, Microsoft og Novell allerede har produkter som støtter standarden gjennom applikasjoner som iWork, iPhone, WordPerfect, Open Office og Microsoft Office 2007.

- ISO/IEC-godkjennelse av denne globale standarden representerer en viktig milepæl i vårt mål om å støtte milliarder av eksisterende dokumenter lagret i binære formater, og samtidig sikre interoperabilitet på tvers av produktivitetsapplikasjoner og forretningsløsninger, sier Dr. Istvan Sebestyen, generalsekretær i Ecma International, i en pressemelding.

Dette markerer trolig slutten på en opphetet debatt om OOXML, selv om de norske motstanderne har signalisert at de likevel vil følge opp hva som skjedde i den norske prosessen.

Regjeringen med fornyingsminister Heidi Grande Røys har i spissen vedtok like før jul i 2007 at alle norske statlige organer må offentliggjøre offentlig informasjon i enten HTML, PDF eller ODF.

Nå som Microsoft har fått OOXML godkjent som en åpen ISO-standard, starter trolig kampen om å overbevise fornyingsministeren om å også inkludere OOXML blant formatene som offentlige etater kan velge å offentlig informasjon i.

Fornyingsdepartementet har imidlertid gjort det klart at det ikke er en automatikk i at OOXML blir akseptert som et av dokumentene, selv om det nå er en offisiell åpen ISO-standard.

    Les også:

Til toppen