Bekrefter feil i Itanium 2

Stresstesting i et laboratorium har avdekket at noen Itanium 2-prosessorer kan plutselig gå i spinn. Intel har flere alternativer for kundene.

Stresstesting i et laboratorium har avdekket at noen Itanium 2-prosessorer kan plutselig gå i spinn. Intel har flere alternativer for kundene.

En ikke-navngitt leverandør oppdaget under stresstesting i et laboratorium at noen eksemplarer av Intels Itanium 2-prosessor plutselig kunne oppføre seg merkelig, og i visse tilfeller gå helt i stå. Intel bekrefter at det dreier seg om en elektrisk feil på noen av prosessorene i 900 MHz og 1,0 GHz. Det er ikke funnet noen systematisk måte å sortere ut feilproduserte prosessorer, annet enn å kjøre nyutviklet kode som avslører feilen. Intel har ennå ikke kunngjort noen estimater av hvor mange prosessorer det kan dreie seg om.

Analytikere peker på at Itanium 2 har vært i bruk et års tid, uten at feilen er avslørt i normal bruk, og at det måtte helt spesiell testing i et laboratorium, langt ut over Intels egen strenge testing, for å avdekke feilen på noen av prosessorene. De antar følgelig at feilen har liten praktisk betydning, og at den vil ha liten innvirkning på Intels omsetning – også fordi det foreløpig er solgt svært beskjedne mengder av prosessoren.

Intel sier at feilen opptrer bare under kjøring av helt spesiell kode som behandler bestemte typer data. Feilen blir borte dersom man kjører prosessoren i 800 MHz i stedet for 900 MHz eller 1 GHz. Utprøving av neste forbedring av prosessoren, den såkalte Madison-utgaven av Itanium 2 som kjører i 1,5 GHz og som skal komme på markedet i løpet av sommeren, viser at den ikke har denne feilen.

Kunder som føler seg ille berørt av feilen kan velge å laste ned en fiks fra Intel som reduserer klokkefrekvensen til 800 MHz, for så å bytte ut sin nåværende prosessor med en Madison, sier Intel. Itanium 2 er konstruert slik at det er en svært enkel operasjon å bytte prosessor på en servers hovedkort. En ordning der kunder får gratis oppgradering til Madison dersom deres nåværende Itanium 2 har den aktuelle feilen, ligger i kortene.

IBM sier de vil holde tilbake nye x450-servere til problemet er fikset, og at de varsler kunder som allerede har fått maskinen. Hewlett-Packard sjekker alle systemer før utsendelse, og tar kontakt med kunder som allerede har fått Itanium 2-maskiner. I likhet med Dell, Unisys, SGI og NEC sier de at de ikke vil endre sine planer med hensyn til selve Itanium 2-prosessoren. Uttalelsene referert i amerikansk presse tyder på at de oppfatter at Intel opptrer ansvarlig og hensiktsmessig når skaden først er konstatert.

Til toppen