KARRIERE

Bekrefter overgrep i Microsoft-fabrikk

Etter etterforskning i Dongguan trues underleverandør KYE Systems med bøter.

Utmattet ved samlebåndet. Bildet er tatt 16. mars i år.
Utmattet ved samlebåndet. Bildet er tatt 16. mars i år. Bilde: NLC
19. apr. 2010 - 08:28

Ifølge den engelskspråklige nettutgaven av China Daily News har lokale myndigheter i Dongguan etterforsket påstandene i en rapport fra en ideell amerikansk organisasjon, National Labor Committee (NLC) om overgrep mot arbeidere i fabrikker som produserer mus og annet IT-utstyr for Microsoft og andre internasjonale selskaper.

    Les også:

Etterforskningen bekrefter noen, men ikke alle påstandene i NLCs rapport, går det fram av avisens oppslag.

Ved to av produksjonsanleggene til Taiwan-selskapet KYE Systems i Dongguan, et område mellom Guangzhou og Hongkong, tilhørende datterselskapene Kunying Computer Products Company og Xieying Computer Products Company, bekrefter myndighetene at 326 arbeidere i alderen 16 til 18 år er ansatt uten å være registrert i henhold til lovverket. Myndighetene avviser derimot NLCs påstander om at det blant arbeiderne er personer under 16 år.

Utmattet ved samlebåndet. Bildet er tatt 16. mars i år. <i>Bilde: NLC</i>
Utmattet ved samlebåndet. Bildet er tatt 16. mars i år. Bilde: NLC

Det lokale lovverket skiller mellom «mindreårige» (16 til 18 år) og «barn» (15 år og yngre). Barnearbeid er strengt forbudt, mens mindreårige kan ansettes, forutsatt at de registreres hos myndighetene. Bare 59 av 385 mindreårige KYE-arbeidere i Dongguan var registrert.

Andre lovbrudd som myndighetene i Dongguan bekrefter har funnet sted, er tvunget overtidsarbeid, og at ansatte ikke har tilgang til kopier av sine egne ansettelsesavtaler.

– Fabrikkene er beordret til å sørge for at ulovligheter opphører innen én uke, heter det i en uttalelse fra Xie Yanfang ved Dongguan «Human Resources Bureau». – Ellers vil de bli bøtelagt eller utsatt for andre administrative straffetiltak i samsvar med lovverket, legger hun til.

Xie sier hennes byrå vil følge nøye med for å verne om arbeidernes lovbestemte rettigheter.

NLC-rapporten kartlegger overgrep i stor detalj. Microsoft sier de har sendt en gruppe uavhengige inspektører til Dongguan, og at de vil trappe opp overvåkingen for å sørge for at arbeidsforholdene bringes i overensstemmelse med deres krav til underleverandører.

En talsperson for Taiwan-eide selskaper i Dongguan avviser NLC-rapporten som en «misforståelse». Daglig leder Li Jiongliang i Kunying Computer Products sier derimot at NLC driver med «ren bakvasking», og at organisasjonens formål er å få Microsoft til å ansette flere arbeidere i USA.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.