Bekymret for Evry-kontrakter

Norges største IT-selskap sliter på børsen.

Evry, med konsernsjef Terje Mjøs i spissen, er inne i svært spennende tider. Milliardkontrakter med Posten, DNB og Storebrand står på spill og markedet har sendt aksjekursen ned de siste månedene. Meglerhuset Arctic Securities mener risikoen i aksjen er høy.
Evry, med konsernsjef Terje Mjøs i spissen, er inne i svært spennende tider. Milliardkontrakter med Posten, DNB og Storebrand står på spill og markedet har sendt aksjekursen ned de siste månedene. Meglerhuset Arctic Securities mener risikoen i aksjen er høy. (Bilde: Evry)

Norges største IT-selskap sliter på børsen.

Den norske IT-giganten har falt nesten 9 prosent på børsen de siste tre månedene, og kursutviklingen har gått i motsatt retning av markedet for øvrig. Selskapet har slitt med dårlig lønnsomhet, særlig knyttet til driftsdivisjonen (IT Operations).

I en oppdatering til sine kunder skriver meglerhuset Arctic Securities at de er bekymret for flere forhold rundt Evrys verdsettelse. Først og fremst ser de risiko knyttet til kontraktsforhandlingene Evry er inne i med flere av sine eksisterende store kunder.

Dessuten er meglerhuset også bekymret for en svakere utvikling innen driftsdelen av selskapet. De anbefaler sine kunder å sitte på de aksjene de har i Evry, men stempler papiret som «høy risiko».

Vraket av Posten

Rett før jul meldte Evry at de vil miste en stor kontrakt med Posten Norge om forvaltning og utvikling av applikasjoner. Men det er ikke den eneste kontrakten som var i spill for den norske IT-giganten.

Postens har også sin drifts- og infrastrukturkontrakt under reforhandling. Interessen for denne kontrakten er svært høy i IT-markedet. Som digi.no har meldt tidligere er Posten midt oppe i en betydelig omstrukturering, der målet er å gå fra ca. 150 leverandører til en håndfull. Kontraktene Posten skal plassere vil ha en verdi på flere milliarder kroner og vil kunne bli årets største i det nordiske IT-markedet.

Evry har vært hoffleverandør til Posten gjennom en årrekke. Bare i 2011 fakturerte IT-selskapet 840 millioner kroner til Posten, som også er deres største aksjonær med 40 prosent av aksjene. Det forventes at Posten vil offentliggjøre hvem som blir deres IT-partnere i løpet av første kvartal i år.

DNB i spill

Men det er ikke bare kontrakten med Posten som er i fare. DNB er midt oppe i en lignende prosess der nye leverandører skal velges. I desember presenterte digi.no listen over selskaper som skal være pre-kvalifisert til Norges største og viktigste bank. Evry var på denne listen, sammen med en rekke andre internasjonale leverandører.

Evry sitt grep om bankmarkedet er meget sterkt. Lettelsen for selskapet var derfor stor da Gjensidige valgte å fornye sin avtale med Evry. Kontrakten har en verdi på over 700 millioner kroner over seks år. Men kontrakten med DNB er den klart største, og skulle Evry miste hele eller deler av denne vil det bety kraftige inntektskutt i selskapet.

Storebrand er også ute i markedet. Både Storebrand og DNB forlenget i 2009 sine IT-kontrakter med daværende EDB (som har byttet navn til Evry etter fusjonen med Ergo Group i 2010).

Knallhard konkurranse

Etter det digi.no erfarer blir Evry knallhardt utfordret i markedet på alle disse store kontraktene. Det er et betydelig press på marginene og kravene fra banksektoren til lavere kostnader er nådeløse. Selv om Evry skulle beholde sine kundeforhold så betyr ikke det nødvendigvis at marginene beholdes.

Venter labre 2012-tall

I begynnelsen av februar vil Evry levere resultater for fjerde kvartal 2012 og dermed hele fjoråret.

Markedet forventer en et marginalt fall i lønnsomheten: Driftsresultatet forventes for året som helhet å bli på 621 millioner kroner, tre millioner kroner lavere enn i 2011. Arctic Securities, ved analytikerne Markus Bjerke og Per Gunnar Nordahl, er ikke så optimistiske. De forventer et driftsresultat på 524 millioner kroner.

Evry har en markedsverdi på rundt 2,25 milliarder kroner og er Norges største IT-selskap med en forventet omsetning i 2012 på 13 milliarder kroner.

    Les også:

Til toppen