Belgiske UMTS-utbyggere får utsettelse

Høye konsesjonspriser, markedfall og mangel på telefoner gjør at UMTS-utbyggerne sliter. Nå gir Belgia telemyndigheter seg.

Høye konsesjonspriser, markedfall og mangel på telefoner gjør at UMTS-utbyggerne sliter. Nå gir Belgia telemyndigheter seg.

Den europeiske telebransjen lå i femtegir og bød fantasisummer for lisensene til å bygge ut UMTS, neste generasjons mobiltnett. Men så smalt det fra tre kanter. I løpet av 2001 tråkket både den amerikanske, europeiske og japanske økonomien på bremsen, noe som satt teleselskaper som hadde lånt penger til UMTS-konsesjon i en lei klemme.

Samtidig blir det stadig klarere at det vil ta lang tid før UMTS-telefoner blir generelt tilgjengelig.

Tele2 er her i Norge sterkt forsinket og begrunner sine konsesjonsløfte-brudd blant annet med at UMTS-telefoner ikke kommer for alvor før i 2003. Spørsmålet er om det vil påvirke Samferdselsdepartementet, for her i Norge ble det ingen auksjon, konkurransen gikk på utbyggingsløfter.

Men i Belgia har nå telemyndighetene tatt affære, for stadig flere teleselskaper blir ærlige og påpeker at alle kostander skal før eller senere betales av kundene. De belgiske UMTS-operatørene hadde egentlig en overkommelig jobb - de skulle åpne nett som dekket det lille, flate landet innen september i år. Nå har de fått en utsettelse til september 2003, skriver svenske Mobil.

Til toppen